Gabriela Firea cere oficial guvernului din Danemarca să permită aducerea în țară a copilului care a fost separat de părinți. Bunicii vor să-l crească în România

07 feb. 2022
219 Afișari
Gabriela Firea cere oficial guvernului din Danemarca să permită aducerea în țară a copilului care a fost separat de părinți. Bunicii vor să-l crească în România
Gabriela Firea cere oficial guvernului din Danemarca să permită aducerea în țară a copilului care a fost separat de părinți. Bunicii vor să-l crească în România

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a cerut luni Ministerului Afacerilor Sociale din Danemarca, printr-o scrisoare oficială, să permită aducerea în România a copilului de o lună al familiei de români, potrivit unui comunicat al ministerului.

”În documentul adresat doamnei ministru Astrid Krag, am reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluție pentru orice copil aflat într-o situație dificilă nu este statul, ci familia extinsă. Acest principiu este cuprins și în Convenția ONU privind drepturile copilului, iar legislația națională este adaptată în acest sens”, arată Gabriela Firea, care spune că a solicitat o soluție de comun acord.

Firea afirmă că a demarat deja, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție, procedurile de evaluare a bunicilor materni, din județul Vaslui, care și-au exprimat primii disponibilitatea de a îngriji copilul, dar va fi făcută și o anchetă socială a familiei bunicilor paterni.

”Nu încercăm să interferăm în evaluările pe care autoritățile daneze le fac în acest moment, dar ne arătăm sprijinul pentru a putea oferi acestui copil șansa de a fi în cadrul familiei căreia îi aparține, chiar dacă în acest moment, aceasta înseamnă familia lărgită și nu cea naturală. Am trimis autorităților daneze că vom transmite toate documentele și acordurile necesare în vederea asigurării faptului că viața acestui copil va fi protejată corespunzător în România, iar situația acestuia va fi supravegheată de către serviciile noastre sociale pe termen lung”, arată Gabriela Firea.

”În scurt timp toate documentele și rezultatele verificărilor efectuate vor fi puse la dispoziția autorităților daneze, pentru a servi drept bază legală la solicitarea noastră privind aducerea copilului în România”, potrivit comunicatului citat.

Părinții reținuți în închisori diferite, vizitați de oficiali români

O delegație a Ambasadei României la Copenhaga i-a vizitat, duminică, pe părinții români arestați în Danemarca după ce copilul lor de 5 săptămâni a ajuns la spital cu hemoragie craniană. Ambasadorul Alexandru Grădinar a spus, pentru Libertatea, că cei doi au fost informați de starea de sănătate a bebelușului lor, care se află acum în afara oricărui pericol de moarte.

Ionuț și Sorana Rotundu, aflați acum în închisori diferite, au spus amândoi delegației Ambasadei României la Copenhaga că se consideră nevinovați și că nu și-au agresat în niciun fel bebelușul. De cealaltă parte, însă, autortățile daneze i-au reținut pentru că îi suspectează că i-au provocat copilului „sindromul bebelușului scuturat”, iar acesta a dus la hemoragia craniană.

Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga, a precizat pentru Libertatea că a primit permisiunea de a-i vizita pe ambii părinți la închisoare, după ce inițial autoritățile daneze nu confirmaseră că și tatăl poate fi văzut.

Între timp, ancheta în cazul păriniților continuă, fiind posibil să dureze cel puțin 4 săptămâni.

 

Cookies