Gabriela Firea ar putea renunța la taxa Oxigen

de:
03 feb. 2020
2 Afișari
Gabriela Firea ar putea renunța la taxa Oxigen

Gabriela Firea a spus că va face ceea ce „își doresc bucureștenii”, fiind dispusă să renunțe cu totul la taxa Oxigen, criticând însă o astfel de solicitare.

„Dacă asta îşi doresc bucureştenii, dacă asta ne dorim cu toţii, să fim singurul oraş european în care să circulăm cu maşini non-euro, Euro 1, Euro 2… Nicio problemă, eu fac ce spun cetăţenii. Dar ca să vedeţi în ce ipocrizie trăim. Pe de o parte – de ce nu am curajul să iau măsuri şi să eliminăm din trafic autoturismele care ne omoară, pe de altă parte – atunci când le luăm, de ce le luăm? (…)”, a declarat primarul Capitalei.

Firea a mai spus că, în timp ce europenii de decis că poluatorul plăteşte, în București sunt reacții de protest.

„Organizăm un referendum. Dar este anormal. Noi să organizăm un referendum pentru ceea ce deja europenii la care ne uităm au decis de mult şi anume poluatorul plăteşte”, a spus primarul general.

Taxa de poluare, vinieta Oxigen, impusă de primarul general Gabriela Firea, a intrat în vigoare la începutul anului, dar ar urma să se aplice efectiv din luna martie. Până atunci, există o perioadă de grație și șoferii nu sunt sancționați.

Proiectul vinietei Oxigen a fost aprobat, pe 24 octombrie 2019, de Consiliul general al Capitalei, incluzând un amendament prin care mașinile non-euro, Euro 1 și 2 vor fi interzise din data de 1.01 2022, iar Euro 3 va fi interzis din 2024.

Taxa impusă de primarul Capitalei, Gabriela Firea, ține cont doar de norma Euro a autovehiculelor, și nu și de capacitatea motorului sau de tipul de combustibil folosit. De altfel, poluarea este taxată de Primăria Capitalei doar în timpul săptămânii, în intervalul orar 7-22. În rest, în weekend, de sărbătorile legale și noaptea, taxa Oxigen nu se aplică.

Capitala este împărțită de vinieta Oxigen în două mari zone: ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului) și restul străzilor din București.

Conform hotărârii Consiliul General al Capitalei, de la 1 ianuarie 2020, în ZACA, adică în zona relativ centrală a Capitalei, nu mai au acces autovehiculele cu motoare non-Euro, Euro 1 și Euro 2. Pentru a circula cu ele pe restul străzilor din București, este nevoie de vinieta Oxigen.

Mașinile Euro 3 pot circula prin ZACA și pe restul străzilor din Capitală, doar cu vinieta Oxigen.

Mașinile Euro 4 circulă liber prin București, până la 1 ianuarie 2021, de când ar urma să plătească și ele vinietă Oxigen.

Mașinile Euro 5, Euro 6, electrice și hibride, precum și motocicletele și scuterele nu au nevoie de vinietă Oxigen.

Amenda pentru neplata vinietei Oxigen este cuprinsă între 1.500 și 2.000 de lei, însă până în martie 2020 nu se dau amenzi.

Cookies