ARHIVA B365

Gabriel Resources cere daune duble pentru respingerea proiectului Roşia Montană: 4 miliarde dolari

UPDATE: Rosia Montana Gold Corporation a publicat in cursul serii de miercuri o declaratie a lui Jonathan Henry care dezminte integral textul publicat de cotidianul britanic.

Iata mai jos declaratia transmisa de directorul executiv al Gabriel Resources:

„Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii. Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele – si nici Gabriel Resources nu face exceptie – vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei”.

Factura de 4 miliarde dolari ar reprezenta peste 1.140 de doari (860 euro) plătiţi de fiecare contribuabil român, ţinând cont de ultimele date ale statisticii care arată că sunt 4,38 milioane salariaţi în economie, plătitori de taxe.

„În cazul în camera inferioară (a Parlamentului) respinge proiectul, vom merge mai departe cu notificarea formală de litigiu comercial pentru multiple încălcări ale tratatelor internaţionale de investiţii pentru o sumă de până la 4 miliarde de dolari (U.S.)”, a afirmat Jonathan Henry, într-un interviu acordat la Londra, citat de HotNews.

„Cazul nostru este foarte puternic şi il vom aduce în atenţia publică astfel încât eforturile României de a atrage investiţii străine vor suferi foarte mult”, a mai spus acesta.

Compania Gabriel Resources ameninţă că ar putea da statul în judecată, după declaraţiile formulate, luni, de premierul Victor Ponta şi alţi miniştri, care au precizat că propunerea legislativă privind dezvoltarea proiectului minier ar putea fi respinsă înainte de dezbatere de cele două camere ale parlamentului.

„Fără a lua în calcul că Guvernul a aprobat proiectul de lege în şedinţa din 27 august, iar sondajele recente arată susţinere în România pentru continuarea proiectului, pare că Executivul a instituit proceduri de urgenţă pentru a opri orice dezbatere în Parlament”, notează Gabriel Resources.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button