ARHIVA B365

Gabriel Oprea, trimis în judecată de DNA pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Gigină

În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

De asemenea, a fost trimis în judecată şi Petre Mazilu, patronul firmei care executa lucrări în zona accidentului, dar şi societatea GENERAL MPM IMPEX SRL, tot sub acuzaţia de ucidere din culpă.

Accidentul în care a murit Bogdan Gigină (28 de ani) a avut loc în 20 octombrie 2015. El făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla Oprea. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa.

Potrivit rechizitoriului, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către fostul ministru Gabriel Oprea, de către Petre Mazilu (administrator şi unic asociat al General MPM Impex SRL) şi General MPM Impex SRL, a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi (însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă).

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus – cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră – însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În acest mod, ministrul de interne de la acea dată şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

„Pe cale de consecinţă, inculpatul Oprea Gabriel a pus poliţiştii rutieri care au executat această activitate de însoţire într-o situaţie permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potenţial ridicat de producere de evenimente rutiere”, spune DNA.

Referitor la Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL, procurorii spun că nu au luat măsuri pentru instruirea angajaţilor cu privire la modalitatea corectă de realizare a semnalizării rutiere aferente lucrărilor executate partea carosabilă şi au pus la dispoziţia angajaţilor semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguranţă, faptă care a avut ca urmare realizarea total necorespunzătoarea a semnalizării rutiere aferente unei lucrări executate pe strada Ştirbei Vodă din Bucureşti, în zona în care s-a produs accidentul.

DNA mai spune că, potrivit probelor administrate în rechizitoriu, Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL au prevăzut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, însă au socotit fără temei să se întâmple un astfel de accident.

Conform DNA, dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliţistul Bogdan Gigină nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a-l lovi pe primul dintre acestea. „În momentul imediat anterior producerii accidentului circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie”, spun procurorii.

„(…) s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei: prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială; viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice şi modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil. Cu privire la primele două cauze, respectiv prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, a rezultat că aceste activităţi au fost determinate şi că îi sunt imputabile inculpatului Oprea Gabriel”, arată procurorii în rezchizitoriu.

Procurorii mai arată că fostul ministru Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi conferindu-şi în mod discreţionar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.

Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, aceasta este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex S.R.L. (care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale) şi lui Petre Mazilu, administratorul societăţii comerciale. Procuorii arată că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuie să fie reflectorizante, iar obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revenea administratorului firmei General MPM Impex S.R.L.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor aflate în proprietatea lui Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L..

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus clasarea în caxzul lui Adrian Corcodel, angajat în cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , pentru infracţiunea de ucidere din culpă şi în cazul fostului procuror general Tiberiu Niţu, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul. De asemenea, s-a dispus clasarea pentru infracţiunea de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în cazul lui Gabriel Oprea.

„Cu privire la faptele de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicităţii) reţinute în sarcina ultimilor doi menţionaţi (Oprea şi Niţu – n.r., pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legislaţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului. Având în vedere că, în situaţia de faţă, dispoziţiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, aşadar sunt din legislaţia secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracţiuni urmează a se dispune clasarea faţă de Oprea Gabriel şi Niţu Tiberiu-Mihail. De asemenea, faţă de modalitatea total defectuoasă în care s-a realizat, în cadrul persoanei juridice inculpate General MPM Impex SRL, pregătirea profesională a lui Corcodel Adrian cu privire la modalitatea în care trebuia concepută şi realizată semnalizarea rutieră, (ţinând cont şi de pregătirea sa profesională, aceea de dulgher), nu se poate reţine culpa acestuia în producerea accidentului rutier”, adaugă DNA.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button