Gabriel Oprea: România va suplimenta măsurile de securitate la granița cu Serbia

de:
27 aug. 2015
0 Afișari
Gabriel Oprea: România va suplimenta măsurile de securitate la granița cu Serbia

Joi, la Palatul Victoria, a avut loc o întrunire a Comitetului pentru Situații de Urgență, convocată miercuri de vicepremierul Gabriel Oprea, pe tema crizei refugiaților din Africa și Orientul Mijlociu. 

La finalizarea întâlnirii, Oprea a declarat că nu există, în acest moment, o presiune specială asupra România, în ceea ce privește această criză, deși, la nivel european, criza este una fără precedent. Cu toate acestea, România va suplimenta măsurile de securitate la granița cu Serbia și va consolida colaborarea, pe această temă, cu instituțiile abilitate din țările vecine și cu cele europene.

Principalele declarații ale vicepremierului Gabriel Oprea:

„Europa se confruntă cu o criză fără precedent.

La nivel regional, în zona sudică și sud-estică a Europei, situația a creat probleme mari.

În prezent, România nu resimte o presiune migraționistă. Atât din punct de vedere al încercărilor de trecere frauduloasă a frontierei, cât și a solicitării numărului de cereri de azi, situația se menține la nivelul celui de anul trecut.

Am cerut membrilor Comitetului să avem o atitudine responsabilă și să acționăm la timp pentru a limita orice eventuale consecințe naționale.

Am decis să întărim securitatea la frontiera cu Serbia.

Vom întări acțiunile și măsurile de securitate. Avem în vedere intensificarea cooperării dintre instituții, creșterea capacității la frontiera cu Serbia și la frontierele din alte zone cu risc.

Am decis ca instituțiile abilitate ale statului să monitorizeze orice modificare a situației din regiune, pentru a ne putea adapta măsurile în raport cu dinamica situației.

Luăm în analiză dezvoltarea infrastructurii pentru primirea și gestionarea unui nunăr sporit de imigranți. România dispune de 6 centre de azil, cu o capacitate de 1500 de locuri, ocupate în proporție de doar 20%.

În contextul creșterii presiunii migraționiste, există întreaga disponibilitate pentru consolidarea schimbului de informații dintre actorii implicați.

Autoritățile române vor menține o colaborare strânsă cu autoritățile statelor din jur și cu cele europene.

Fenomentul migraționist este unul cu impact deosebit în planul securității, economic și social.

Trebuie să dăm dovadă de pragmatism”, a declarat Oprea.

După Grecia, Macedonia, Ungaria și alte state europene, și România se pregătește de o posibilă sosire, în țara noastră, a imigranților care încearcă să ajungă în țările din vestul Europei, fugind din Africa și Orientul Mijlociu. Vezi detalii aici.

Vicepremierul Gabriel Oprea a convocat o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pe această temă. Principalul subiect al discuției a fost problema imigranţilor. Ședința a avut loc joi, de la ora 15.00.

Cookies