Când se vor deschide serele exotice din parcul Drumul Taberei. Anunţul primarului Mutu FOTOGALERIE

de:
11 oct. 2019
10 Afișari
Când se vor deschide serele exotice din parcul Drumul Taberei. Anunţul primarului Mutu FOTOGALERIE

„Serele din parcul Drumul Taberei vor fi deschise peste două săptămâni. Aici, la preluarea mandatului, am găsit un proiect care era pe moarte, pur şi simplu, cu banii traşi de la Uniunea Euroepană, care din păcate nu a fost gestionat corect. În 2018 am decis, pentru că riscam să pierdem fondurile europene, să îmi mut biroul în parcul Drumul Taberei şi, în opt luni de zile, am finalizat lucrările. Iniţial, în proiect, au fost prevăzute plante pentru o singură seră. Nu poţi să ai şapte sere cu o capacitate enormă de preluare de plante şi să prinzi în proiect plante pentru o singură seră. A trebuit să suplimentăm şi să adaptăm la capacitatea reală”, a explicat primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, de ce serele au fost finalizate mai târziu decât parcul Drumul Taberei. 

Serele exotice, organizate sub formă de circuit pe şapte pavilioane

Serele din parcul Drumul Taberei se desfăşoară pe şapte pavilioane, cu climat specific pentru fiecare, organizate astfel: climat tropical, climat mediteranean, deşert cactuşi, plante suculente, zona de palimariu şi o zonă ecuatorială. 

„Intenţia noastră a fost, în primul rând, să finalizăm acest proiect finanţat din fonduri europene şi în al doilea rând, la fel de important, să le oferim bucureştenilor un loc unde să viziteze, inclusiv în sezonul rece, o zonă înverzită, cu plante exotice, cu plante unicat în România. Accesul în aceste sere se va face GRATUIT, doar însoţiţi de ghizi care să explice ce se găseşte în aceste sere”, a menţionat edilul care a precizat că, în cadrul serelor din parcul Drumul Taberei, vizitatorii vor putea admira şi singurul exemplar de jurassic tree din România. 

Variantă eco pentru întreţinerea serelor exotice

De asemenea, serele exotice din parcul Drumul Taberei vor genera costuri minime de întreţinere, după cum susţin autorităţile, având în vedere faptul că soluţia folosită pentru sistemul de încălzire/răcire este ecologic.  

„Soluţia de climatizare iniţială era, pur şi simplu, pe energie electrică şi presupunea un cost lunar enorm pentru consumul de energie. Şi atunci am optat pentru o variantă ecologică, o variantă verde, climatizare prin sistemele geotermale, care sunt la mare modă în toată lumea civilizată şi asta am făcut. Am aplicat o măsură modernă astfel încât costurile de întreţinere, pe partea de consumuri energetice, să fie cât mai reduse”, a explicat primarul Gabriel Mutu, în cadrul unei vizite de lucru la sere. 

Accesul în serele exotice va fi GRATUIT, vizitele urmând să aibă loc doar cu ghizi, în cadrul unor tururi organizate. De asemenea, aici, elevii vor putea admira nenumărate plante pe care le studiază la şcoală. 

Aproape 2.000 de arbori şi arbuşti, plantaţi de Primăria Sectorului 6 în compensare

Parcul Drumul Taberei a fost deschis în anul 2015, după ample lucrări de reamenajare. Primăria Sectorului 6 a plantat în compensare 605 arbori și 1.211 arbuști pentru cei 162 de arbori defrișați pentru lucrările de reamenajare din Parcul Drumul Taberei. 

„Primăria Sectorului 6 a primit în urmă cu 6 ani de la Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului București (PMB) avizul nr. 4204,1165637/19.07.2013 pentru defrișarea a 162 de arbori de pe toată suprafața Parcului Drumul Taberei, în vederea efectuării lucrărilor de modernizare. În compensare, în acest parc au fost plantați 605 arbori și 1211 arbuști și arbori decorativi. Totodată, prin avizul menționat mai sus, PMB a solicitat Primăriei Sectorului 6 încheierea a două protocoale, care au fost duse la îndeplinire, după cum urmează:

1. Cu Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6, pentru achiziționarea și plantarea a 500 de arbori, pe raza Sectorului 6;

2. Cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), pentru achiziționarea și plantarea a 500 de arbori în zona centrală a Capitalei (Piața Universității, Piața Victoriei, Parcul Izvor, Parcul Tineretului, Parcul Circul de Stat și pe aliniamente stradale administrate de ALPAB în Sectorul 5). Amintim că pe 12 septembrie 2016, Primăria Sectorului 6 a organizat o acțiune de plantare a 120 de arbori, tot în Parcul Drumul Taberei, iar doi ani mai târziu, în 2018, parcul a trecut printr-un proces amplu de lucrări de îmbunătățire a infrastructurii (alei, locuri de joacă pentru copii, spațiu verde, iluminat etc.), acest loc de relaxare fiind redat comunității la standarde cu adevărat europene.”

Parcul Drumul Taberei, reabilitat cu fonduri europene

Construirea și amenajarea serelor cu plantele exotice a costat circa 25 milioane lei, iar pentru mentenanța acestora în următorii 4 ani, Primăria Sectorului 6 va plăti circa 4,3 milioane lei.

Lucrările de reamenajare a parcului Drumul Taberei au început în mai 2012 și s-au finalizat în mai 2015, când parcul a fost redeschis publicului. Investiţiile pentru modernizarea parcului s-au ridicat la suma de aprox. 15 milioane euro și au fost finanțate, în cea mai mare parte, din fonduri europene. Licitația pentru executarea lucrărilor a fost câștigată de asocierea Pergola Grădini Decorative, Construcții Erbașu, Promsconcept Grup, Hidrocanal, UTI Trafic, Metabet CF, E – Factor Solutions. Firma care a realizat proiectul peisagistic este Concret Construct CD.

Cookies