GABRIEL CROITORU si vioara pe care a cantat Enescu, sub bagheta dirijorului TIBERIU SOARE

de:
14 mart. 2013
4 Afișari
GABRIEL CROITORU si vioara pe care a cantat Enescu,  sub bagheta dirijorului TIBERIU SOARE

Gala Francofoniei

Existenţa unei frumoase legături culturale între România şi Franţa, marcate mereu în istoria modernă printr-o tradiţie francofonă şi francofilă este aniversată în mod special în acest an, când se împlinesc 20 de ani de la aderarea ţării noastre la francofonia instituţională (iniţial Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei, transformată, în 1998, în Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF). Şi cum adesea această prietenie româno-franceză s-a manifestat şi pe tărâm artistic, Sala Radio va sărbători această aniversare prin GALA FRANCOFONIEI, concert-eveniment susţinut de Orchestra Naţională Radio joi, 21 martie (19.00).
Două nume mari ale scenei muzicale româneşti care nu mai au nevoie de nici o prezentare sunt legate de acest eveniment: TIBERIU SOARE, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio şi violonistul GABRIEL CROITORU, a cărui carieră înseamnă peste o mie de apariţii în ţară şi străinătate, alături de reputaţi dirijori. Gabriel Croitoru interpretează pe una dintre viorile « bijuterie », de patrimoniu internaţional: Guarneri del Gesu, datată 1731, pe care a cântat şi George Enescu.
Conceput pentru a ilustra legăturile între creaţia muzicală românească şi cea franceză, programul serii reuneşte două lucrări extrem de apreciate: cea dintâi îi aparţine compozitorului francez Édouard Lalo – Simfonia spaniolă în re minor pentru vioară şi orchestră, iar cea de-a doua marelui Enescu – Simfonia I în mi bemol major.
Legătura dintre violonistul Gabriel Croitoru şi Simfonia spaniolă a lui Lalo este una deosebită. Lalo şi-a dedicat lucrarea unuia dintre cei mari violonişti ai tuturor timpurilor: spaniolul Pablo Saraste. Printre distincţiile internaţionale obşinute de Gabriel Croitoru se numără Premiul I la Concursul Internaţional de vioară Pablo Sarasate (Spania – 1991), unde a obţinut şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Gabriel Croitoru a înregistrat şi Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, ceea ce constituie o premieră mondială.
Supranumită „Eroica enesciană”, Simfonia I a lui Enescu, prezentată în primă audiţie la Paris, în 1906, a rămas cea mai cunoscută partitură a sa, după cele două Rapsodii române, fiind cântată în întreaga lume.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

TIBERIU SOARE îşi desfaşoară activitatea muzicală ca dirijor din anul 1999, lucrând alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Suedia, Bulgaria, Israel, China, Germania şi Elveţia. La ora actuală este dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.
La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat până acum numeroase concerte şi înregistrări, dintre care pot fi amintite cele două compact discuri cu soprana de origine română Teodora Gheorghiu şi violoncelista franceză Ophelie Galliard realizate în luna septembrie 2010 pentru casa de discuri Harmonia Mundi. De asemenea, a dirijat concertul de la Expoziţia Mondială Shanghai 2010, în compania soliştilor Alexandru Tomescu şi Horia Mihail şi s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio în cadrul Festivalului Internaţional de la Varna, în 2011.
În 2003 a obţinut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata – 150 de ani”. În 2006 revista Actualitatea Muzicală i-a decernat Premiul pentru cea mai convingatoare prestaţie a unui tânăr interpret în urma activităţii sale din stagiunea precedentă. În 2011 dirijorului i-a fost acordat Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România în urma realizării premierei spectacolului „Oedipe” de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2011.
În 11 septembrie 2010 Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de soprana Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariţii alături de Suedwestfallischen Philarmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) şi alături de Filarmonica „George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman.
Alături de activitatea de pe scena Sălii Radio, pentru stagiunea 2012-2013 are în program concerte în străinătate, printre care şi cel alături de soprana Angela Gheorghiu cu Royal Philharmonic Orchestra, Londra.

Peste o mie de apariţii scenice în ţară şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul GABRIEL CROITORU, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.
Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.
Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care «Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră » de Pablo de Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.
În anii 2011 şi 2012 a prezentat – alături de pianistul Horia Mihail şi violonistul Liviu Prunaru – turneele naţionale „Duelul viorilor” şi doar împreună cu Horia Mihail turneul „Vioara lui Enescu la sate”, proiecte ce vor fi continuate şi în acest an.

Cookies