Gabi Firea, amendată cu 1.000 de lei pentru că a jignit-o pe Narcisa Iorga

de:
02 oct. 2013
0 Afișari
Gabi Firea, amendată cu 1.000 de lei pentru că a jignit-o pe Narcisa Iorga

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 8 martie 2011, Narcisa Iorga a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti cu privire la comiterea de către Gabriea Vrânceanu Firea „a infracţiunilor de şantaj şi ultraj”, în perioada în care aceasta realiza emisiunea „Ştirea Zilei”, la Antena 3, scrie realitatea.net.

Iorga a reclamat ca Firea, în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii pe care o realiza la Antena 3, „a ameninţat cu dezvăluirea unor aspecte şi fapte ce ţin de viaţa sa privată şi profesională, anterioare numirii sale în funcţia de secretar de stat, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), cu intenţia de a o compromite”.

De asemenea, Narcisa Iorga a mai spus în plângerea sa că a fost ameninţată cu dezvăluirea unor „activităţi ilicite” ale societăţii comerciale în cadrul căreia a avut calitatea de asociat înainte de a deveni membru al CNA, ori a unor aspecte ce ţin de viaţa sa privată din perioada în care era jurnalist, „aceste ameninţări trădând dorinţa de răzbunare” a Gabrielei Firea, „ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor de serviciu ce constau în sancţionarea radiodifuzorului Antena 3 pentru nerespectarea legislaţiei audiovizuale”.

În acest sens, Iorga a făcut referire la o emisiune din 9 decembrie 2009, în care Gabriela Firea l-a avut invitat pe Corneliu Vadim Tudor, pe care, în opinia Narcisei Iorga, moderatoarea l-ar fi incitat să profereze ameninţări la adresa ei.

În 6 februarie 2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului I Bucureşti a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea parchetului instanţei supreme, având în vedere că Gabriela Firea a dobândit calitatea de senator în Parlament.

Fiind audiată în 23 mai 2013, Firea a declarat că „în condiţiile în care postul Antena 3 fusese sancţionat de nenumărate ori la sesizarea Narcisei Iorga, care în cadrul şedinţelor consiliului avea o atitudine extrem de agresivă la adresa sa, de multe ori adresàndu-i jigniri, a avut acea reacţie în emisiune, cerându-i nu să se abţină de la exercitarea atribuţiilor de membru CNA, ci să înceteze comportamentul jignitor şi abuziv la adresa sa şi a echipei sale, atât în timpul difuzării emisiunii, cât şi cadrul audierilor în cadrul şedinţelor consiliului”.

Potrivit Parchetului instanţei supreme, infracţiunea de şantaj constă în constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul.

Parchetul mai spune că sub aspectul laturii obiective a infracţiunii, constrângerea exercitată asupra persoanei vãlămate constă în ameninţarea cu dezvăluiri pe un post de televiziune privind aspecte şi fapte ce ţin de viaţa sa privată şi profesională, ceea ce ar atrage compromiterea acesteia.

Instanţa concluzionează că Firea nu a urmărit realizarea scopului special, care trebuie să existe neapărat, astfel încât în cauză nu este îndeplinită o cerinţă legală necesară pentru întregirea conţinutului infracţiunii de şantaj sub aspectul laturii sale subiective.

Parchetul mai spune că „fapta de ultraj prin ameninţare”, comisă de Firea, „nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni”. Instanţa precizează însă că, având în vedere că a fost comisă prin intermediul unei televiziuni, „fapta (…) nu este lipsită de orice pericol social, ci prezintă acel pericol necesar şi suficient pentru a atrage aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ”, respectiv o amendă în cuantum de 1.000 de lei.

Astfel, Parchetul instanţei supreme a dispus „neînceperea urmăririi penale” faţă de Gabriela Firea „pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj” şi întrucât „fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni”.

Pe de altă parte, Gabriela Firea a declarat, marţi seară, pentru agenţia Mediafax, că ia în calcul atât contestarea amenzii administrative primite, cât şi chemarea în instanţă a Narcisei Iorga.

„(…) Apreciez că procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale atât pentru ultraj cât şi pentru şantaj şi mă voi sfătui cu avocatul meu dacă voi contesta amenda administrativă primită, precum şi în legătură cu oportunitatea de a o chema eu în faţa instanţei pe doamna Iorga, pentru prejudiciile morale şi trauma pe care mi le-a adus mie şi familiei mele, având şi martori în acest sens (…)”, a declarat Gabriela Firea. Ea susţine că soţul Narcisei Iorga, despre care afirmă că este poliţist, o suna la 1 noaptea când lucra la Antena 3, ca sa o ameninţe că o „aranjează” dacă mai spune ceva pe post despre soţia lui.

„Eu mă consider cea şantajată şi regret că am tăcut”, afirmă Gabriela Firea.

Cookies