Gérard Depardieu, revoltat de mutilarea unui film românesc în care a jucat

de:
28 feb. 2013
1 Afișari
Gérard Depardieu, revoltat de mutilarea unui film românesc în care a jucat

Realizarea primului remake după filmul românesc „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, cu Gérard Depardieu şi Harvey Keitel în distribuţie, este subminată de un scandal provocat de casa de producţie Family Film din România. La solicitarea unui distribuitor din Statele Unite, casa de producţie a ciopârţit filmul „Condamnat la viaţă” („A Farewell to Fools”), astfel încât să aibă un final fericit şi ritmul unei pelicule de acţiune, pe placul publicului american. Intervenţia Family Film asupra acestei pelicule i-a revoltat însă pe Bogdan Dreyer, regizorul filmului, dar şi pe actorii-vedetă care au jucat în el, Gérard Depardieu şi Harvey Keitel. Actorul francez a redactat şi o scrisoare de protest, în care declară că nu e de acord ca filmul să fie difuzat în varianta modificată, informează adevărul.ro.

Lungmetrajul „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” şi remake-ul de acum, „Condamnat la viaţă”, sunt adaptări după nuvela „Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici. Acţiunea are loc într-un sat din Transilvania, unde se instalează armata germană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. La un moment dat, un ofiţer german este ucis, iar naziştii ameninţă că, dacă nu le este predat făptaşul, vor executa mai mulţi săteni.

Personalităţile localităţii se gândesc la Ipu, nebunul satului, şi-i propun acestuia să ia vina asupra lui, în schimbul unei înmormântări pompoase si a unui lot de pământ pentru sora lui. Ipu acceptă, dar nemţii fug din sat, împinşi de linia frontului, şi toată situaţia rămâne în aer. Nebunul satului e disperat că a ratat unica lui şansă de a fi considerat om de către comunitate, prin propria moarte. În cele din urmă, singurul lui prieten, un copil (cel din perspectiva căruia e spusă întreaga poveste), îl împuşcă.

În filmul „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, regizat de Sergiu Nicolaescu în 1972, Ipu e interpretat de Amza Pellea. În pelicula „Condamnat la viaţă”, filmată la Sighişoara, rolul principal e jucat de Gérard Depardieu, iar Harvey Keitel este preotul.

Deşi Bogdan Dreyer a venit cu câteva modificări minimale faţă de filmul lui Nicolaescu – Ipu este în această peliculă un fost soldat francez rămas într-un sat din Transilvania, după ce o rană gravă din Primul Război Mondial i-a afectat memoria, iar la final nu este împuşcat de copil, ci se sinucide – casa de producţie Family Film a intervenit pe varianta finală, la sugestia unui distribuitor american, şi i-a tăiat finalul şi alte părţi, pentru a obţine happy-end şi un ritm alert al acţiunii. În noua variantă, Ipu nu mai moare, ci filmul se sfârşeşte cu el plecând la pescuit. „Producătorul filmului nu deţine drepturile de autor pentru scenariu şi nu respectă acordul contractual semnat cu regizorul vizavi de forma finală în care poate fi prezentată opera cinematografică. Aşadar, lansarea filmului într-o variantă remontată de producător şi cu un final schimbat nu este aprobată de autori”, a declarat Bogdan Dreyer, prin avocatul său, după ce a decis să-i acţioneze în instanţă pe producătorii filmului.

„Am aflat că filmul a fost remontat şi reeditat de către producători, la cerinţa unui distributor american (nu dau numele), care a cerut schimbarea finalului original, cu unul cu happy-end stil Hollywood, cât şi scurtarea filmului, făcând din el un film de acţiune gen „pachet DVD” sau „pay TV” – în ciuda faptului că povestea şi scenariul original au multă poezie, iar finalul este unul inevitabil, care pune în valoare tot mesajul filmului. Varianta de montaj cu finalul schimbat, pe care producătorul vrea să o prezinte oficial, noi, realizatorii filmului, nu o recunoaştem şi o refuzăm categoric. Vorbesc şi în numele autorului filmului Bogdan Dreyer, cât şi a colegului meu american, Harvey Keitel, care este şi el la fel de revoltat de această manipulare. Mai mult, aud că se zvoneşte prezenţa mea la premieră, ceea ce nu este adevărat. Voi veni cu drag la premiera filmului, dar la cea adevărată, la filmul pe care am acceptat să-l fac, nu la ediţia remontată ilegal; pentru că, în plus, producătorul nu a cumpărat nici până astăzi scenariul, iar drepturile de autor sunt încă în proprietatea autorului Bogdan Dreyer şi a mea. Deci: Nu-mi dau acceptul ca filmul să fie prezentat în altă formă decât în cea originală!”, a declarat actorul Gérard Depardieu, în scrisoarea de protest.

Cookies