Fuziunea dintre Termoenergetica și ELCEN, la un pas distanță. Primăria şi Guvernul ar putea rezolva problema apei calde din București

12 nov. 2021
205 Afișari
Fuziunea dintre Termoenergetica și ELCEN, la un pas distanță. Primăria şi Guvernul ar putea rezolva problema apei calde din București
Fuziunea dintre Termoenergetica și ELCEN, la un pas distanță. Primăria şi Guvernul ar putea rezolva problema apei calde din București

Vești bune pentru bucureșteni în viitorul apropiat. Se care s-ar putea rezolva în sfârșit problema apei calde în Capitală, asta dacă fuziunea dintre Termoenergetica și ELCEN va fi parafată într-un final. Acum, Primăria şi Guvernul sunt încă la nivel de discuții și teste pentru a vedea dacă o astfel de variantă este viabilă.

Termoenergetica şi administratorul judiciar al ELCEN au transmis recent că au finalizat cu succes Testul investitorului prudent, respectiv Testul creditorului privat, doi pași importanți pentru o eventuală fuziune. Astfel, în prezent, pot demara procesul de absorbţie, care este esenţial pentru rezolvarea problemei apei calde în Bucureşti. Informarea a fost făcută chiar de Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

În ce stadiu este acum fuziunea dintre Termoenergetica și ELCEN

Potrivit administratorului judiciar, concluziile ambelor proceduri transmise mai sus, cele două teste, au fost esenţiale pentru mecanismul de preluare a ELCEN de către Termoenergetica, fiind obligatorii.

Astfel, în orice tranzacţii care implică active ale statului, este imposibilă obţinerea acordului din partea Consiliului Concurenţei fără testul investitorului prudent și testul creditorului privat. De asemenea, tranzacţia respectivă poate să fie considerată ajutor de stat de către Comisia Europeană.

„În acest moment, prin parcurgerea ultimilor paşi în vederea obţinerii acordului de la Consiliul Concurenţei pentru preluarea ELCEN de către primărie, planul de reorganizare a ELCEN, aprobat de creditorii noştri, se apropie de final. Prin această preluare, autorităţile locale şi Guvernul au la îndemână toate pârghiile pentru a rezolva cea mai mare problemă a bucureştenilor care trenează de 30 de ani.

Fără integrarea celor două societăţi într-o singură entitate, vă asigur că problema apei calde nu va fi rezolvată niciodată. Noi (ELCEN) avem în continuare de recuperat sute de milioane de lei de la Termoenergetica, la fel cum se întâmpla pe vremea RADET. Deci, o simplă schimbare de nume, fără o abordare integrată a situaţiei, nu a rezolvat nimic. Primăria şi-a exprimat dorinţa de a prelua ELCEN, creditorii noştri au fost de acord cu planul de reorganizare, avem testele gata şi nu văd niciun motiv să nu primim şi acordul Consiliului. Aşadar, pot să afirm fără dubii că, din acest moment, bucureştenii mai aşteaptă doar decizia politică. Sper sa vină cât mai repede”, a anunțat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

Nicușor Dan, discuții cu Florin Cîțu privind achitarea unei prime tranșe pentru achiziția companiei

Recent, Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a avut o discuție cu privire la această fuziune cu premierul Florin Cîțu. Acum, se dorește extinderea limitei de îndatorare a Primăriei Municipiului Bucureşti pentru a achita prima tranșă a achiziţiei ELCEN. Primăria Capitalei vrea de 15 ani de zile să cumpere ELCEN, lucru care nu a fost posibil până acum.

„Noi suntem în Bucureşti în situaţia în care avem un distribuitor de căldură, care este Termoenergetica, fostul RADET, şi în care avem un mare operator producător, care este ELCEN. Noi am făcut paşii procedurali pentru a achiziţiona ELCEN, pentru a avea un singur producător, transportator şi distribuitor la nivelul municipiului Bucureşti. Există un plan de reorganizare, ELCEN este în insolvenţă şi ne trebuie un avans de 30% din valoarea de 1.075.000.000 lei. Am discutat cu prim-ministrul posibilitatea de ajutor de împrumut pe care Primăria Municipiului Bucureşti să îl ia, astfel încât să poată să achite această primă tranşă”, spunea Nicușor Dan în 4 noiembrie, după discuția cu premierul.

De asemenea, edilul general mai spune că tranşa de 30% ar fi vreo 325 de milioane de lei. La aceasta se adaugă însă și facturile curente.

La începutul toamnei, CGMB a adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea acţiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN SA la Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA.

Cookies