Furtul unei magnolii în București, întâmplare petrecută duminică, și care a fost relatată chiar de primarul de sector, a primit ieri replica din partea edilului.
Radu Mihaiu a reacționat pe Facebook, acolo unde a sondat inițial părerea bucureștenilor cu privire la furtul magnoliei plantate de o femeie, din propria inițiativă, în grădina blocului unde locuiește.
Gestul civic al persoanei care a vrut să înfrumusețeze locul, și opusul lui, furtul plantei de doar 30 de lei, au avut parte de sute de reacții din partea fanilor de pe pagina primarului. Deși ne-am fi așteptat ca mesajele să se focuseze, în cea mai mare parte, pe pedeapsa pe care să o primească hoțul, ele au mers în altă direcție.
Oamenii au avut solicitări ca Poliția Locală să-și facă datoria și să-i amendeze pe cei care distrug spațiul public.
În fața avalanșei de indignare a bucureștenilor, în mesajul de răspuns primarul Radu Mihaiu pare să aibă o rezolvare mai degrabă umană, decât una revanșardă. Acesta vrea să facă educație civică și nu un stat polițienesc. „E clar că poliția locală nu are cum să fie prezentă tot timpul peste tot”, câtă vreme legea permite un polițist la 1000 de locuitori, scrie Radu Mihaiu. El demontează rând pe rând toate soluțiile imaginate de bucureșteni. Să punem garduri? S-ar strânge gunoi, ar fi inestetic. Să punem camere? Nu putem amenda pe baza lor.
Ceea ce propune el este, cităm:
1. ADP va reamenaja curtea blocului;
2. Voi planta împreună cu Daniela (autoarea gestului civic) o magnolie, pentru că Primăria nu are contract, așa cum spuneam. Și dacă se va fura acea magnolie, voi mai planta una. Şi încă una, până când înţelegem că spaţiul public este al nostru al tuturor.
Dacă pe unii dintre oameni i-a convins că un gest bun poate anihila unul rău, pe alții soluția nu i-a convins, pentru că în occident dincolo de civilizație sunt amenzi aspre pentru distrugerea spațiului public.
Vă propunem mesajul integral postat de primarul Radu Mihaiu, miercuri, 19 aprilie:
Am citit toate comentariile voastre referitoare la magnolia furată. Am simțit și simt furia voastră în fiecare zi. Tot furie simt și eu de fiecare dată când văd o mașină parcată pe spațiul verde sau blocând complet trotuarul. De fiecare dată când văd chiștoace de țigară în parcuri sau la locurile de joacă. Când văd gunoi lăsat la stâlp pe motiv de “lasă, bre, că oricum îl ia băieții cu mașinile de aici în fiecare zi”.
E furia că cineva își bate joc de spațiul comun, de ceea ce e al nostru, al tuturor, de munca noastră, iar unii se și consideră îndreptățiți să facă asta.
E furia că ceea ce dăm noi mai bun către comunitate se pierde și că, întâmplându-se asta, suntem retrogradați de la ”comunitate” la “o mulțime de indivizi”.
Mulţi dintre voi ați spus “poliţia locală să-şi facă treaba”. Aveți dreptate într-o mare măsură. Totuși:
Furtul unei magnolii durează câteva minute. Aruncatul gunoiului la stâlp durează 20 de secunde. Parcarea pe trotuar îți ia 2 minute sau mai puţin. Aruncatul unui chiştoc pe jos durează 2 secunde.
Câţi poliţişti locali putem aloca pentru a sta la fiecare bloc, pe fiecare stradă, 24 de ore din 24? Avem 2800 de asociaţii de proprietari, 50.000 de case, 950 de străzi. Un schimb al poliţiei locale durează 8 ore, iar dacă ţinem cont de weekenduri şi sărbători legale, media necesară este de 4,5 poliţişti locali angajați pentru fiecare post pentru a acoperi toate turele.
Avem însă o lege care permite maxim 1 poliţist local la fiecare 1000 de locuitori. E clar că poliția locală nu are cum să fie prezentă tot timpul peste tot.
“Să punem atunci garduri”. Gardurile nu sunt o soluție: în spatele lor se adună de multe ori mizerie sau sunt paravan pentru furturi și nu doar de magnolii. Spațiile verzi, grădinile și parcurile mărginite de garduri arată, din păcate, că mai avem mult până natura va putea să traiasca neîngradită și nefurată lângă noi.
“Să punem camere”. Poliția locală nu poate amenda persoane pe baza imaginilor de pe camere video, fie ele şi omologate – așa e legea acum.
Există un adevăr simplu: un stat polițienesc nu garantează o comunitate civilizată. E nevoie, bineînțeles, de reguli şi de respectarea lor şi de eforturile administraţiei pentru asta. Dar e nevoie şi de altruism, e nevoie de eforturile tuturor. Şi mai ales, e nevoie să înţelegem că e un proces de modernizare la care trebuie să muncim zi de zi. Şi în fiecare zi să ridicăm împreună, cu instrumentele pe care le avem la îndemână, ştacheta. Pentru a îi inspira și pe ceilalți și pentru a fi din ce în ce mai mulți cei care plantăm magnolii. Sau aruncăm chiștoacele la coșul de gunoi. Sau mergem câteva zeci de metri pe jos de unde am parcat regulamentar.
Şi toţi acei oameni care, după fiecare dezamăgire, după fiecare frustrare, reiau această muncă în folosul tuturor, toţi aceşti oameni merită recunoştinţa noastră.
Vreau să-i mulţumesc doamnei Daniela Zarnescu pentru ca imboldul ei a fost şi este să dea ceva comunităţii. Am rugat ADP sector 2 să ajute acea asociație de proprietari să amenajeze curtea blocului.
I-am întrebat dacă pot planta înapoi o magnolie şi mi s-a răspuns că magnoliile nu fac parte din contractele în vigoare pentru că “se fură”. În același oraș în care Diana Robu a făcut Harta magnoliilor și Diana Zărnescu a plantat o magnolie, adevărul trist este că magnoliile se fură.
Aşa că vom face 2 lucruri:
1. ADP va reamenaja curtea blocului
2. Voi planta împreună cu Daniela o magnolie, pentru că Primăria nu are contract, așa cum spuneam. Și dacă se va fura acea magnolie, voi mai planta una. Şi încă una, până când înţelegem că spaţiul public este al nostru al tuturor.
Duminică, primarul Radu Mihaiu a reluat postarea plină de dezamăgire a femeii care plantase magnolia și care constatase, deznădăjduită, că planta a fost furată. Tot articolul poate fi citit aici:
Vă mai recomandăm să citiți și: