Furie în Turcia față de toleranța la neregulile din construcții, după ce multe clădiri noi s-au făcut una cu pământul la cutremur. Și în București sunt imobile noi vulnerabile

09 feb. 2023
771 Afișari
Furie în Turcia față de toleranța la neregulile din construcții, după ce multe clădiri noi s-au făcut una cu pământul la cutremur. Și în București sunt imobile noi vulnerabile
Furie în Turcia față de toleranța la neregulile din construcții, după ce multe clădiri noi s-au făcut una cu pământul la cutremur. Și în București sunt imobile noi vulnerabile

Mii de blocuri noi din Turcia au fost rase de pe fața pământului de seria de cutremure din această săptămână, un dezastru despre care tot mai mulți turci cred că n-ar fi avut aceste dimensiuni dacă n-ar fi existat toleranța autorităților  la neregulile din construcții, scrie BBC.

Reglementările privind construcțiile au fost înăsprite în urma dezastrelor naturale anterioare, cum ar fi  cel mai recent, din 2018, amintește BBC. Au fost introduse și standarde de siguranță mai stricte după cutremurul din 1999 din Izmit, din nord-vestul țării,  unde au murit 17.000 de oameni.

Cele mai noi norme  impun ca, la construirea imobilelor din regiunile  expuse seismic, să se folosească beton de înaltă calitate armat cu bare de oțel. De asemenea, stâlpii și grinzile trebuie distribuite pentru a absorbi eficient impactul cutremurelor.

„Amnistia periodică”, rol important în bilanțul teribil al cutremurului din Turcia

Și-atunci, dacă există norme și reguli atât de clare, ce s-a întâmplat? Cum a fost posibil ca atâtea clădiri noi să cadă secerate la cutremur? BBC scrie că legile și normele au fost prost aplicate sau chiar complet nerespectate. Iar oamenii au ajuns să trăiască în aceste clădiri fragile din cauza practicii așa-numitelor „amnistii periodice”. Este vorba, practic, despre închis ochii la nereguli contra unei taxe.

Dezvoltatorii care au ridicat clădiri neconforme, fără certificatele de siguranță necesare, au plătit o taxă și cu asta, basta: și-au vânduit apartamentele, iar oamenii s-au mutat în ele. BBC amintește că, de-a lungul timpului, criticii au tot avertizat că astfel de amnistii riscă o catastrofă în cazul unui cutremur major.

Aproximativ 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur din sudul Turciei au primit amnistii de construcție, spune Pelin Pınar Giritlioğlu, șeful Uniunii Camerelor Inginerilor și Arhitecților Urbaniştilor din Istanbul.

VIDEO | Clădiri din Turcia care cad la cutremur precum castele de nisip

Clădirile cu risc seismic ridicat construite între 1990 și 2001 în București

În București, sunt două categorii mari de clădiri care riscă să se prăbușească la un cutremur mare: cele construite înainte de 1963, când au fost primele norme de rezistență la seism, și cele ridicate între 1990 și 2000, așa cum spun mulți experți, toată lumea construia cum îi trăznea Alexandru Cojocariu, expert în rezistenţa clădirilor la sesim, explică:

Ce s-a construit între 1990 și 2000 s-a construit într-o vreme când nu exista PUB-ul Bucureştiului şi nu exista obligaţia proiectului tehnic pentru emiterea autorizaţiilor de construire. Drept pentru care lumea construia cum îi trăznea prin cap, lua o amendă de şapte milioane – plătibilă jumătate în 48 de ore – şi intra în legalitate.

În octombrie anul trecut, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se declara îngrijorat de modul în care se vor comporta la un cutremur clădirile construite după 1990:

România și Bucureștiul sunt într-o zonă seismică. Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București. Și aici avem o mare problemă, cred că suntem cu toții de acord că trebuie să avem o predictibilitate și o securitate a raporturilor juridice. Ca să avem asta, trebuie să avem instituții de control și instituțiile de control nu funcționează.

Nicușor Dan  mai spunea că, în 2008, din 200 de autorizații de construcții, jumătate erau nelegale:

În 2008 am solicitat oficial ISC (Inspectoratul de stat în Construcții, n. red.) din București, prin asociația pe care o conduceam atunci, să-mi spună câte autorizații și câte PUZ-uri au verificat și câte au constatat nelegale. Și au verificat cam 200 de autorizații din care au găsit jumătate nelegale. Ce au făcut mai departe? Nu au extins controalele tocmai pentru a limita incidența de nelegalitate, ci au restrâns aparatul de control. Și situația persistă. Nu știu dacă în momentul de față ISC București are 3 oameni care să verifice legalitatea autorizațiilor de construire și desființare și a documentațiilor de urbanism. Cam 3 cred că are. 

În București, 1.000 de clădiri s-ar prăbuși, alte 23.000 ar fi avariate de un cutremur puternic, iar Capitala este unul din cele mai vulnerabile 10 orașe din lume

În Planul Național de Management al Riscurilor la Dezastre publicat în 2020, IGSU amintea că România se situează printre primele state europene în ceea ce privește expunerea la cutremur (a doua după Turcia, cu un indice de 8.2), iar Bucureștiul este unul este într-un nefericit top 10 mondial al orașelor foarte expuse la cutremur.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies