Furia de la “Energiea”. Patronii renumitului pub din București vor să intre în greva fiscală

16 dec. 2020
339 Afișari
Furia de la “Energiea”. Patronii renumitului pub din București vor să intre în greva fiscală

Acum opt ani, de 1 martie, la început de primăvară, se deschidea Energiea, un pub urban cool, vesel, modern sau mai precis un “Stabiliment de Arte Grafice, Stabiliment de informare și experiment urban”, cum au definit băieții conceptul. A fost un succes încă din primele zile. Totul era deosebit, locația, clădirea monument istoric încărcată de energiee, reamenajarea originală, ce mai, o adevărată locantă occidentală. În prezent, Pandemia aproape că a distrus Energiea. Deși se chinuie să supraviețuiască, de curând patronii au luat amendă. De ce, vă spunem mai jos.

S-a umplut paharul pentru băieții de la Energiea. După ce că aproape mai supraviețuiesc, cu pub-ul gol, cu restricții multe și clienți puțini, de curând au venit peste ei inspectorii de la Primăria Capitalei București. Adevărul este că pub-ul mai are și ghinionul de a se situa foarte aproape de Primărie, pe Brezoianu, numărul 4. Cu ce au greșit? Au depășit prin distanțarea meselor suprafață atribuita. Adică, au luat câțiva centimetri în plus din trotuar, ca să poată să obțină o distanță cât mai mare între clienți. E prea mult pentru ei! Iată postarea lui Andrei Sosa, Energiea.

Grevă fiscală și polonice

“Facem GREVĂ FISCALĂ!!!

Ne-am trezit la Energiea cu Primăria pe cap. Că am depășit prin distanțarea meselor suprafața autorizată. Adică pentru că am distanțat mesele trebuie să plătim în plus. La televizor și în campanie, toți au promis ajutoare pentru HORECA. În realitate – NADA, ZERO…Oamenii ăștia chiar nu înțeleg că noi de luni de zile lucrăm în pierdere, că supraviețuim din împrumuturi. Că nu închidem și ne luptăm cu morile de vânt din ambiția de a rămâne pe piață, dar cel mai important pentru că nu vrem să dăm OAMENI afară. Și e vorba de peste 100 de angajați. Din punct de vedere al afacerii, ne-ar fi mult mai ușor să închidem și să redeschidem când se termină nebunia. Avem veniturile la 30-40%, iar cheltuielile s-au dus în cer. Gaz/ curent încălzitoare, spirt, măști, comisioane imense la livratori, ambalaje de tot felul, reclamă agresivă pe facebook… Mai vine si DITL-ul și îți dă o scatoalcă…

„Avem veniturile la 30-40%, iar cheltuielile s-au dus în cer. Gaz/ curent încălzitoare, spirt, măști, comisioane imense la livratori, ambalaje de tot felul…”

Cum să mă obligi ca stat să nu las oaspeții în interior (nu contest asta – mi se pare o măsură preventivă justă), și să vii și să ceri bani în plus pentru că avem mesele distanțate pe terasă. Penibilul situației e că vin acum în mijlocul iernii, când oricum nu plăteam niciun fel de taxă de terasă pentru că aveam închis într-un an normal. Nu mai spun că avem o grămadă de zile fără niciun oaspete (din cauza vremii) și în restul zilelor avem din ce în ce mai puțin curajoși care se încumetă să stea la 2 grade. Și asta în ciuda cheltuielilor pe care le-am făcut cu încălzitoarele. Cu toate cele potrivnice nu o să închidem. Dar nici nu mai plătim NIMIC. Îi așteptăm să vină cu jandarmii să ne ridice mesele. Niște polonice mai găsim și noi în bucătărie.”

Simplificând, lucrurile arată așa:

  • S-au extins pe o suprafață mai mare decât cea autorizată? Da, recunosc și ei. „Da, cu câțiva centimetri, ca să fie distanțarea clară”.
  • N-ai voie să intri pe domeniul public. Da, corect. În litera legii. Dar, dacă vorbim în spiritul ei, uneori e poate ajută să iei și-o ruletă cu tine. Merge și de-aia mică, de jucărie.
  • Tot ce înseamnă baruri, restaurante, PUB-uri se zbate pentru supraviețuire de 9 luni? Și mai corect. Pentru cei mai mulți patroni, lupta asta disperată are scop principal păstrarea locurilor de muncă ale oamenilor: ospătari, bucătari, barmani… Niște zeci de mii de oameni.
  • Concluzie: e, totuși, mult absurdistan în țara asta.

Povestea pub-ului dintr-o clădire care a fost martoră la istoria zbuciumată a Bucureștiului

Pub-ul are în spate o super poveste. La începutul secolului, la parterul clădirii, funcționa tipografia “Stabilimentul de arte Grafice Energiea”. Pe atunci, strada se numea Domnița Anastasia, iar construcția clădirii a început în anul 1913. În anul 1915 aparținea medicului chirurg Anastasievici Leonte, Președinte al Societății de Cultură Macedo-Române, avea patru etaje cu câte două apartamente spațioase pe palier și o scară separată cu garsoniere pentru servitori. Un imobil pentru oameni cu adevărat înstăriți.

Tipografia Energiea a funcționat până în 1923, când moștenitorii doctorului și finanțatorului Atanasievici au vândut totul. Noul proprietar este Joseph Wappner, cel care va schimba destinația spațiului de la parter, împărțindu-l în mai multe părți. Aici au funcționat o croitorie, o sosonerie, o ceasornicărie, o băcănie și o cafenea. În 1923, Wappner vinde clădirea unui renumit avocaț, Ioan Boata, imobilul rămânând până astăzi în proprietatea familiei. În timpul celui de-al doilea război mondial, parterul adăpostește din nou o tipografie, Imprimeriile Române. În ’44 clădirea a fost bombardată, un obuz a trecut prin acoperiș și a explodat la parter. Tipografia a ars în întregime, cu tot cu utilaje.

Pe vremea comuniștilor, Energiea era restaurant și se numea Ciocârlia, iar în anii 80 era cantina milițienilor

Pe alocuri, în pub, pe stâlpii de susținere se mai pot vedea cărămizile originale, pătate de negreala incendiului. Pe timpul comunismului, energiea era restaurantul Ciocârlia, iar în anii 80 a devenit cantină a ministerului de Interne, ce ocupă clădirea de vis a vis, fieful milițienilor, papa bun pentru milițieni și securiști.

Ultimul episod violent ce avea să marcheze istoria Energiea s-a desfășurat în timpul mineriadei din 13-15 iunie, când cantina milițienilor a fost incendiată. De prin anii 2000 începe o perioadă minunată pentru spațiul Energiea. Aici a funcționat un pub englezesc “Whispers”, cu bere, fish and chips, darts și fotbal.

Corvin Christian, arhitectul care a făcut din Energiea un hub al culturii urbane alternative

Reamenajarea a fost făcută de arhitectul Corvin Christian (care are și alte proiecte mari si originale în oraș, cum ar fi Carioca, Papiota). Corvin s-a uitat cu atenție pe o fotografie veche care surprindea imobilul și a descoperit ce era scris pe geamurile de la parter: “Energiea-tipografie, legătorie, cartonage”. Așa i-a venit ideea să transforme locul într-un hub de referință al culturii urbane alternative. Interioarele au combinații contrastante, pereți albi curățați de adaosuri lângă faianța albă și pielea naturală capitonată în zona barului. Un stil vintage industrial cu balustrade metalice vopsite în roșu. O nebunie de pub, un loc care a fost martor la istoria orașului în ultima sută de ani.

Cookies