Fumigene, îmbrânceli și scandal la Cotroceni. „Aveți ordin să ne gazați!”, strigă polițiștii la jandarmi VIDEO

24 feb. 2021
104 Afișari
Fumigene, îmbrânceli și scandal la Cotroceni.

Scandal imens în fața Palatului Cotroceni, un grup de polițiști veniți să protesteze s-au îmbrâncit cu jandarmii. Totul s-a lăsat cu mare ceartă, fumigene și urlete, chiar dacă Diana Șoșoacă nu a fost prezentă la incidente.

Zeci de angajaţi din sistemul apărării, asistenţei sociale, culturii şi administraţiei publice protestează în faţa Palatului Cotroceni și la Guvern. Oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi față de înghețarea salariilor și a sporurilor. N-au lipsit incidentele. La Cotroceni, câțiva protestatari, sindicaliști din Poliție, s-au certat cu jandarmii și au acuzat că aceștia „au primit ordin să îi bruscheze, amendeze sau gazeze”.  La un moment dat, protestatarii au aruncat cu fumigene.

Protestul a degenerat

Protestul a degenerat, iar mai mulți manifestanți au aruncat cu fumigene. Ei sunt nemulțumiți că stau în stradă de atâtea zile și nu îi bagă nimeni în seamă.

„Aici e clădirea statului, nici a lui Iohannis, nici a Jandarmeriei”, strigă un protestatar.

„Ne dăm seama că îi irită pe colegii din Jandarmerie dar nu încălcăm legea. Trebuie să stăm în țarcuri cuminți, pentru că revendicările supără”, susține un alt protestatar.

Scandalul dintre un jandarm și un protestatar:

Jandarm: Haideți, vă rog, haideți să vă calmați!

Protestatar: Nu mai pune mâna pe mine, că n-ai voie! Dar nu vă e un pic de rușine? Ce înseamnă asta?

Jandarm: Calmați-vă, vă rog frumos! Păstrați distanța!

Protestatar: Puneți mâna pe noi? De ce? Răspundeți la comenzi politice? V-a spus Iohannis să nu ne lăsați aici? Ce înseamnă asta?

Jandarm: Stimabile domn, vă rog să mergeți la locul de desfășurare.

Protestatar: Vă rog să mă lăsați în pace! Spuneți-i colegului dumneavoastră să nu mai pună mâna pe noi! Ce înseamnă asta?

Jandarm: Haideți, mergeți la locul de desfășurare.

Protestul de la Cotroceni fusese anunțat

Reprezentanţii Federaţiei Publisind protestează miercuri la sediul Administraţiei Prezidenţiale împotriva îngheţării salariilor şi sporurilor şi a neindexării pensiilor cu valoarea inflaţiei, precum şi pentru o majorare a salariului minim corelată cu creşterea preţurilor.

„Suntem bugetari iar acesta nu trebuie să fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile aşa cum nu putem refuza restricţiile, interdicţiile şi incompatibilităţile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă şi echitabilă ne aşteptam rândul încă din anul 2010, an în care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaţionale. Însă sectorul public nu este împărţit în şmecheri şi fraieri. Nu putem înghiţi la nesfârşit tergiversările. Sporurile sunt îngheţate din anul 2010. Din anul 2021 îngheaţă din nou şi salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheaţă exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege şi care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022. Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîţu reprezintă ultima soluţie la problemele economice pe care le traversează ţara noastră. Creşterea deficitului bugetar este un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie”, susţin sindicaliştii într-un comunicat.

Potrivit acestora, toate sindicatele afiliate Publisind resimt presiunea acestor măsuri care vor adânci în loc sa rezolve inechităţile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajeaza cu toate forţele în protestele planificate.

Federaţia Publisind, afiliată la Blocul Naţional Sindical, totalizează 35.000 de membri din domeniile poliţie şi poliţie de frontieră, poliţie penitenciară şi probaţiune, administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, grefă judiciară, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS.

Publisind a declanşat proteste începând cu data de 31 decembrie 2020.

Cookies