BAZAR

Fumatul interzis în locurile de joacă pentru copii. Ce facem cu cei care nu respectă legea?

Motivul: e in aer liber, se risipeste fumul. In asemenea situatii, parintii care nu vor sa-si expuna copiii la fumul de tigara pot incerca sa convinga persoana care fumeaza sa stinga tigara de voie buna sau sa sesizeze politia locala care ar trebui sa vina si sa constate la fata locului fapta si sa aplice amenda celui care a incalcat legea. De cele mai multe ori insa, parintii bat in retragere din dorinta de-a nu intra in conflict cu ,,faptasul” si isi iau copiii de mana si parasesc locul de joaca.

Ramona Brad, Directorul Proiectului 2035-Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei, este motorul care a miscat societata civila din Romania sa incheie un parteneriat cu toti factorii decizionali si sa contribuie la adoptarea tuturor acelor politici si masuri care sa permita ca generatia care s-a nascut in anul 2017 sa fie nefumatoare la varsta maturitatii, in anul 2035. Peste 350 de organizatii non-guvernamentale au aderat la initiativa ,,Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei”, printre ele aflandu-se organizatii medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret si protejarea mediului.

Am provocat-o la o discutie referitoare la interzicerea fumatului in locurile de joaca pentru copii, masura care a beneficiat, atat inainte, cat si dupa adoptarea ei, de o larga sustinere publica (peste 90% nivel de sustinere, conform studiilor din 2015, 2017). ,,Din pacate, respectarea legislatiei in vigoare in Romania, indiferent de domeniul reglementat, este inca un deziderat. Aceasta non-conformare tine de doi factori- de obisnuinta noastra, ca si comunitate, sa respectam legile, dar, in egala masura, de lipsa unei interventii ferme a autoritatilor”, a precizat Ramona Brad.

,,Unde-i lege, nu-i tocmeala”, spune un proverb vechi, valabil poate in alta parte, nu si la noi. Tine, evident si de educatie. Sa inveti sa respecti legea, sa-i respecti pe ceilalti si astfel te respecti si pe tine. Sunt lucruri care se deprind din copilarie, iar noi parintii sunt responsabili sa-i invatam pe cei mici si sa le oferim un bun exemplu in acest sens. Dar ce te faci cu persoanele care vin si fumeaza in fata copilului tau? Cum ii explici celui mic gestul adultilor din fata sa si, mai ales, cum incerci sa-l protejezi de expunerea la fumul de tigara? Sau preferi sa tratezi cu indiferenta problema. Daca da, sa nu te miri daca la 13 ani copilul tau se apuca sa fumeze! Romania bate recordul la copiii fumatori, peste 30% din copiii de 13-15 ani incearca produse din tutun.

Cine ar trebui sa puna afise la locurile de joaca cu fumatul interzis, acolo unde acestea nu exista?

Locurile de joaca pentru copii se afla in administrare locala, ca atare, aceasta responsabilitate apartine primariilor. Legea precizeaza ca- Persoanele responsabile din institutiile si unitatile care administreaza spatiile mentionate…vor elabora si vor pune in aplicare regulamente interne…, inclusiv prin prevederea incalcarii ca abatere disciplinara grava si marcarea spatiilor mentionate cu indicatoare prin care sa se indice «Fumatul interzis» si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.”

Unde poate reclama un parinte daca vede o persoana ca fumeaza la locul de joaca? Si ce ar trebui sa se intample imediat?

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre reprezentanti ai politiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne. Deci, parintii pot reclama la orice unitate a Politiei locale, Politiei nationale, Numarului de urgenta 112, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. In mod normal, reclamatia adresata politiei locale ar trebui sa fie urmata de constatarea la fata locului a contraventiei si aplicarea sanctiunii.

Care ar trebui sa fie atitudinea Politiei locale vizavi de cei care fumeaza in aceste spatii?

Atitudinea ar trebui sa fie aceea care sa se aplice atunci cand se incalca orice lege care tine de respectarea drepturilor persoanelor sau copilului in spatiul public. Cu atat mai mult cu cat este vorba de drepturile copiilor, se coroboreaza multiple reglementari aferente. Dincolo de constatarea contraventiei si sanctionare, Politia Locala sau Nationala are si o responsabilitate-cheie, aceea legata de preventie. De aceea, atat actiunile de informare, cat si interventia ferma trebuie sa fie parte a obiectivului de crestere a nivelului de conformare a cetatenilor. Sunt multe exemple de autoritati locale care au abordat extrem de serios acest aspect si rezultatele se vad. Constanta sau Galati sunt doua astfel de exemple clare.

Citeste continuarea pe superbebe.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button