From Buzău with Love. Bucătăria.localfood. Zacuscă cu babic, Hot Pleșcoi, burger cu parizer pane și cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu Diplomatico

13 aug. 2021
1795 Afișari
From Buzău with Love. Bucătăria.localfood. Zacuscă cu babic, Hot Pleșcoi, burger cu parizer pane și cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu Diplomatico
From Buzău with Love. Bucătăria.localfood. Zacuscă cu babic, Hot Pleșcoi, burger cu parizer pane și cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu Diplomatico

Ah, ce bine-i să scrii pe stomacul plin! Bine ai venit la “Mănânc pentru tine”, pe B365.ro. Tocmai m-am întors ghiftuit nevoie mare de la un restaurant deschis de curând în București, pe numele său Bucataria.localfood. Ceva micuț, cochet, cu terasă, bazat pe comfort food, având multe preparate românești cu influențe de Buzău (pleșcoa, babic, chestii, socoteli), o selecție generoasă de spumante autohtone, cu bule, finuțe, și desert...pfoai, ce desert! Ce deseeeeeert!

Când bucureștenii nu-s acasă

După aproape două săptămâni de caniculă, în București, în sfârșit, se respiră, e răcorică, adie un vânticel plăcut și e liniște, deși e 7 seara într-o zi de joi. În fine, iau bicla și în 5 minute ajung pe strada Ion Slătineanu 30 unde s-a deschis un nou restăurănțel numit Bucătăria.localfood vecin cu Balls și La cantine de Nicolai. Am legat bicla chiar de un stâlp care susține și un coș de gunoi gol. La noi, în Sectorul 1, dacă găsești un coș de gunoi gol tre’ să-ți pui o dorință. Și mi-am pus.

Intru în restaurant. Nimeni. Gol. My brain goes: „Where is everybody?”

S̶u̶m̶m̶e̶r̶  Eat Well Festival @ Bucataria.localfood

Dar de ce singurul client? Îmi pică fisa! Toată lumea e la Summer Well sau claie peste grămadă la mare. La restaurant sunt doar eu și cei doi owneri, tineri, în putere, mai mare dragu’.

Așa că mi-am făcut de cap cu niște zacuscă de vinete cu babic, o baghetă cu cârnați de Pleșcoi și cașcaval de Ibănești, un fel de burger cu parizer artizanal de mânzat în chiflă japoneză, iar la desert o cremă dumnezeiască de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu rom Diplomatică. Pfffff, și acum îmi plouă-n gură.

 

Interior – exterior

Bucătăria.localfood, care se scrie legat din motive independente de mine, e un loc micuț, elegant, cu terasă exterioră reprezentând câteva mese, drăguț aranjat, cu elemente rustice (site de scurs zerul de pe vremea lu’ bunica, căldări de garniță reconvertite în scaune, spumare, ibrice, etc). Cât am apucat să văd interiorul, pot spune doar că se vede mâna unui designer de interior, că oamenii n-au făcut de capul lor și asta e bine. Curat. Există chiar si un perete exterior cu o pictură urbană, pentru sifonarii social media. Adică, pentru noi toți.

Amurg la Bucataria.localfood

Am comandat așa:

  1. Zacuscă cu babic de Buzău

  2. A la Pariz

  3. Hot Pleșcoi

Oare am luat, ca de obicei, prea mult? Evident. Păi ce facem aici…

BONUS

Întrucât eram singurei (doar eu și gazdele), am primit din partea casei, în premieră și exclusivitate, desertul aflat în probe și care se va regăsi în meniu: Cremă de zahăr ars cu bază de pandișpan însiropată cu rom Diplomatico. O splendoare!

Judecata de Apoi

Zacuscă cu babic de Buzău

Știe cineva cât de gros trebuie să fie stratul de zacuscă de pe pâine? Cât e permis? E ca la bere? Tre’ să fie de ca la bere, de două degete, cum spunea zicea Florin Piersic (parcă) în memorabilul spot publicitar Hopfen Konig?

În cazul meu, am pus cu vârf, să fie, pen’ că zacusca asta îi pâinea lu’ Dumnezeu. Are gust de afumătură, e fresh, făcută ca la carte, fără briz brizuri. Nu e uleioasă deloc, dar atenție că-i nițel picantă. Puțin de tot.

Piesa de rezistență e babicu’ de Buzău din ea. Când balotezi zacusca, simți la dinte niște bucățele afumate de babic (cu accent pe prima silabă, da?). Crunchy, picanta, dar mai ales proaspătă! E ce trebuie. Un starter minunat, clasic și curat, de împărțit cu gașca. Porția e foarte generoasă.

Cu gândul la weekendul minunat petrecut cu localnicii, acum ă-hă-hăăă ani, la piscina din comuna Berca (din care face parte și satul Pleșcoi) din Buzău, las zacusca deoparte și trec la următorul fel de mâncare. Arată prea bine ce urmează.

Hot Peșcoa

Hot Pleșcoi – baghetă rustică, cârnat de Pleșcoi (de la Nea Popa), muștar turmeric (Pickles), castravete murat, ceapă crocantă, sos secret, cașcaval de Ibănești.

Oioioioioioioi! De unde să-l apuc și cum să-l abordez?, mi-am zis. Arată foarte bine, și felul în care s-a topit cașcavalul ăla pe cârnații de Pleșcoi e ceva…ce trebuie imortalizat pe veci. Poate chiar cu un aparat profesionist, nu cu râșnița mea de Huawei.

Fac gura mare ca să cuprind totul dintr-o îmbucătură: ambele fire de cârnați de Pleșcoi, bagheta proaspătă, castraveții murați, ceapa crocantă și cașcavalul topit de Ibănești cu tot cu muștarul de Pickles. Gura gurilor! Steaua stelelor și gloria Buzăului! Asta e Hot Pleșcoi!

Cât de gustos poate fi totul! Ce-ți mai poți dori? E cu cârnați de oaie picanți de la mama lor, cel mai bun muștar (despre care am scris aici) de pe piață, cașcaval fin de Ibănești și un sos secret care mie îmi aduce a un fel de kimchi. În fine. Hot Pleșcoi mi-a intrat la inimă, cu tot cu garnitură de frunze verzi inclusă.

Acum, mă întreb de fapt ce e? Că, mna, arată ca un sandwich, îl prinzi cu mâna ca pe-un sandwich, deci…e un sandwich, nu? Anyway, excelent Hot Pleșcoi! Bine, băăăă! Hot Pleșcoi, să mai treci pe la noi!

A la Pariz – chiflă japoneză, parizer de mânzat în panko, sos mayo-muștar (Pickles), ardei kapia copt, castravete murat, cașcaval de Ibănești

Când buna mea prietenă Cătălina mi-a spus “Vezi că au deschis unii ceva restaurant nou și au sandwich cu parizer pane”, am dat ochii peste cap și mi-am zis în gând “I-auzi, mă! Alții care vor 60 de lei pe două felii de pâine cu parizer uns cu nostalgie comunistă”.

Uite că mi-am luat să văd care-i treaba. Nu e 60 de lei, e chiar 30, și nu e sandwich, e un fel de burger, să spunem, cu textură moale, plecând de la chiflă și terminând cu parizerul în crustă panko. Primul contact e cu chifla japoneză foarte, foarte moale și proaspătă. Japonezele pe care mi le aduceam eu aminte nu erau atât de moi. Mă rog, alte vremuri.

Nu știu dacă tonele de parizer (de toate felurile) mâncate la viața mea contează în această apreciere, însă pot spune doar atât: parizerul de mânzat e fin, delicat, are un gust bun, dar jur că puteai să-mi spui că e de mangaliță, de pârș, porc, dropie sau orice animal/pasăre că nu mi-aș fi dat seama și luam de bun ce scrie pe meniu. E o felie bună de carne. Asta e sigur. Cu adevărat interesant e când muști din toate straturile, lucru foarte facil, căci, repet, totul e moale, și dai cu papilele de sosul de mayo-muștar Pickles absolut demențial. Nu știu cum e făcut, însă leagă foarte bine totul. Ai parizer, sos, chiflă japoneză, cașcaval de Ibănești într-un preparat consistent, care vine la pachet (ca și în cazul Hot Pleșcoi) cu o salată de frunze verzi proaspete.

Gustos A la Pariz, dar inima mea tot la Hot Pleșcoi rămâne. Așa cum se vede și-n poze, la mine-n familie, carnea cere o Cola. N-am putut rezista. Cu gheață multă.

Apres desert, bule Clarus din partea casei

Să fii singurul mușteriu într-o seară răcoroasă de joi la Bucătăria.localfood are avantajele sale. Din nu știu ce motiv (eu bănuiesc că pură ospitalitate. Încă n-am aflat, doar suspectez) am fost cinstit cu un pahar de bule fine dintr-o striclă de CLARUS, un spumant alb, brut, via podgoria Miniș. Am dat cin-cin cu sănătate și la mulți cling-cling! Meniul Bucataria.localfood are o secțiune specială dedicată spumantelor românești. De încercat, zic.

Cel mai desert. Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu rom Diplomatico

M-a prins întunericul pe terasa Bucataria.localfood cu o porție de cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu rom Diplomatico.

Crema de zahăr ars urmează să apară în meniul restaurantului și mă bucur că am putut fi cobaiul lor gastronomic. Mie, personal, nu-mi place ciorba aia care rămâne la crema de zahăr ars clasică. Aici, blatul de pandișpan susține crema de zahăr ars transformând totul într-o veritabilă prăjitură delicată, închegată. Sper să rămână definitiv în meniul lor, nu doar așa, pentru un weekend efemer.

Știi momentul ăla când totul merge bine, totul e așa cum ar trebui să fie, ideal, dar strângi din ochi și te gândești hmmmm, n-are cum să fie atât de bine, ceva rău urmează să se-ntâmple?

Asta gândeam eu în timp ce mă bucuram de desertul ăsta absolut bestial, când cineva a zis: Ah, trebuie să guști și romul ăsta cu care însiropăm crema de zahăr ars!

Să leșiiiiiiiiin! Am gustat! I love this f**king job! Jur să mai vin aici în fiecare an de Summer Well.

Total Bucataria.localfood: 99 de lei.

Aș mai mânca la ei? R: 100%

E limpede că am exagerat cu mâncarea, au fost trei feluri, mult prea mult pentru o singura persoană, însă pur și simplu nu m-am putut abține. Evident că am luat la pachet ceea ce nu am terminat la fața locului. Cum să las? Cum să laaas?! Te doare inima. M-aș fi foit toată noaptea cu gândul la zacusca lăsată pe masă.

Final de seară perfectă la Bucataria.localfood

Cam atât pentru moment. Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Uite mai jos o listă a locurilor pe unde-am mai mâncat. Tot pentru tine:

Cookies