Frig pe stradă, frig și-n cadă. Ce cartiere din Capitală vor fi cele mai afectate de probleme cu furnizarea apei calde și căldurii în această iarnă

17 oct. 2021
1206 Afișari
Frig pe stradă, frig și-n cadă. Ce cartiere din Capitală vor fi cele mai afectate de probleme cu furnizarea apei calde și căldurii în această iarnă
Frig pe stradă, frig și-n cadă. Ce cartiere din Capitală vor fi cele mai afectate de probleme cu furnizarea apei calde și căldurii în această iarnă. Sursa foto: Unsplash

Locuitorii Bucureștiului s-au obișnuit, din păcate, în ultimii ani, cu probleme legate de furnizarea apei calde și a căldurii, mai ales în sezonul rece. Situația din acest an nu va fi diferită din nefericire, potrivit directorului Termoenergetica București, Claudiu Crețu. Mai mult, acesta a precizat și ce zone din Capitală vor fi afectate cel mai rău în lunile următoare.

Vine iarna, încep problemele cu distribuirea căldurii și apei calde. Asta a fost problema care a marcat fiecare sezon rece din ultimii ani, iar situația nu pare să se schimbe nici la finalul acestui an. Desigur, unele zone sunt mai vulnerabile decât altele, atât din pricina poziției pe care o au față de CET-uri, dar și din cauza situației rețelei de țevi.

Frig pe stradă, frig și-n cadă. Ce cartiere din București vor fi cele mai afectate

Potrivit directorului Termoenergetica, Claudiu Crețu, cele mai afectate zone din Capitală vor fi cele situate la capetele de rețea, respectiv cartierele Aviației, Tei, Colentina și Fundeni, conform Hotnews.

În acele părți ale orașului agentul termic vine tocmai de la CET Sud, deci nu este de mirare că se răcește până în nordul Bucureștiului. Unde să mai punem că acest drum lung este și anevoios, deoarece o cantitate însemnată de apă se pierde pe drum, prin conductele vechi de zeci de ani.

„Noi facem demersurile necesare să nu fie afectat niciun cartier. Cele mai vulnerabile sunt capetele de coloană – Fundeni, Colentina, Aviației, Tei – fiindcă sunt la distanță mare de CET, sunt la capăt de coloană. Din CET, pe magistrală, pleacă agentul termic cu anumită presiune, țevile sunt ciuruite, se pierde foarte multă apă fierbinte din țevi pe drum, peste 2000 t/oră, și asta înseamnă că spre capătul magistralei ajunge presiune scăzută și temperatură mai scăzută. Și din acest motiv blocurile de acolo suferă în anumite momente”, a declarat Claudiu Crețu.

Mai mult, Crețu a declarat că această situație ar putea fi îmbunătățită și chiar rezolvată. De asemenea, mingea este pasată în terenul municipalității, care ar trebui să investească „consistent” în modernizarea acestei rețele.

„Problema poate fi rezolvată prin investiții consistente în rețea astfel încât pierderile să nu mai fie de mii de tone pe oră, ci din ce în ce mai mici. În felul acesta se poate crește presiunea în sistem și agentul termic poate ajunge în toate punctele termice și mai departe către toate blocurile”, a explicat Crețu.

Ce altă cale de rezolvare mai este pentru cetățeni

Pentru ca autoritățile să se asigure că bucureștenii nu vor sta în frig în case mai există o cale, și anume amplasarea unei centrale chiar în curtea fostului CET Titan. Mai exact, ar fi vorba despre mai multe cazane uriașe care vor avea misiunea de a încălzi apa dar și să o trimită spre clienți

Din păcate, această variantă nu este posibilă deoarece licitația publică a fost inițiată acum nici două săptămâni, astfel că această centrală-portabilă ar fi gata abia la primăvară. Potrivit directorului Termoenergetica, durata de exxecuție ar fi în realitate mai mică.

”Documentația este în SICAP, în procedură de licitație. Așteptăm oferte. Au fost firme din piață care au spus că pot face această centrală în 2-3 luni, depinde și de avize, autorizații, deci undeva în cursul acestei ierni ar putea fi gata dacă nu sunt contestații. Această centrală ar ajuta foarte mult zona vulnerabilă și astfel agentul termic s-ar duce mult mai bine și către Colentina și Fundeni”, a precizat Claudiu Crețu.

Din cinci CET-uri ale Bucureștiului, două nu funcționează

Deși Capitala dispune în acest moment de 5 CET-uri care au ca scop alimentarea sistemului de termoficare, și anume: CET SUD, CET Progresul, CET Grozăvești, CET Grivița și Vest Energo. Din păcate, cele două CET-uri care nu aparțin ELCEN, și anume CET Grivița și Vest Energo și-au sistat activitatea. Astfel, mii de blocuri din vestul și nordul Capitalei se confruntă de zile bune cu probleme cu apa caldă și căldura, probleme ce se vor agrava în cazul în care vremea devine din ce în ce mai rece.

„CET Grivița și Vest Energo nu sunt în funcțiune la acest moment. La CET Grivița sunt probleme financiare. Dânșii au motivat că nu pornesc sistemul din cauza faptului că funcționează în pierdere din cauza prețului mare al gazelor. Până la momentul la care avem decizia cu noul preț al gigacaloriei, ar funcționa în pierdere. Raportat la faptul că există datorii ale Termoenergetica la CET Grivița, au luat decizia de a nu porni.

La fel și la Vest Energo. Eu cred că după ce avem decizia de la ANRE cu prețul gigacaloriei, vor porni, de la 1 noiembrie. Nu putem trece iarna fără aceste două CET-uri. Faptul că ele nu funcționează are impact în zona adiacentă, în sensul că parametri sunt mai scăzuți. Sistarea activității celor două CET-uri afectează calitatea furnizării”, a explicat directorul Termoenergetica.

Cookies