FRF va achiziționa defibrilatoare pentru toate cluburile în urma decesului lui Patrick Ekeng

de:
10 mai 2016
0 Afișari
FRF va achiziționa defibrilatoare pentru toate cluburile în urma decesului lui Patrick Ekeng

„Avem în plan în această vară o achiziție de defibrilatoare pentru toate cluburile afiliate la Federația Română de Fotbal. Cele din Liga I am înțeles că le au deja, sau le vor avea. Problema majoră este însă la bază, acolo este nevoie de o intervenție cât mai rapidă”, a spus Burleanu la finalul Adunării Generale a FRF de marți, potrivit Agerpres.

Președintele a adăugat că în perioada următoare federația va lua în calcul o posibilă modificare a regulamentului, deoarece în momentul de față Legea Sportului prevede obligativitatea unei ‘ambulanțe de tip B’ la meciurile de fotbal, în timp ce în ROAF este specificată obligativitatea a două ‘autosanitare’.

Atât timp cât ai un cadru legislativ superior unui regulament, așa cum este Legea Sportului, atunci Legea Sportului se aplică. În cazul de față o ambulanță de tip B. Ea trebuie asigurată de organizatorul competiției prin cluburile gazdă. Este foarte dificil ca organizatorul de competiție să asigure ambulanța, și cred că se întâmplă în cazul tuturor federației, are loc acest transfer în care cluburile gazdă realizează aceste contracte (n.r. — pentru furnizarea ambulanțelor la meciuri). Noi acum avem în ROAF conceptul de Ťautosanitarăť și sunt două… și vrem să vedem dacă este nevoie de modificare a ROAF sau nu. Obiectivul este să fim siguri de integritatea sportivilor noștri„, a explicat el.

Întrebat ce părere are despre intenția clubului Dinamo de a trimite trofeul Cupei României la mormântul lui Patrick Ekeng din Camerun, Burleanu a răspuns: ‘Nu am auzit de această idee, dar trofeul Cupei României este transmisibil și nu putem opri această istorie. Cu siguranță însă vom acorda o medalie în memoria lui Patrick Ekeng. Acum depinde de Dinamo să fie medalie de învingător‘.

Burleanu a menționat că programul echipei naționale până la debutul la EURO 2016 include trei partide amicale cu Congo, Ucraina și Georgia.

Până la meciul cu Franța din deschiderea EURO 2016, mai sunt două meciuri amicale în Italia cu Congo și Ucraina. Apoi pe 3 iunie ne vom întoarce acasă să jucăm un meci amical cu Georgia, iar pe 5 iunie este programată plecarea în Franța. iar în Franța obiectivul nostru primar se știe, să trecem de faza grupelor. Dar și să fixăm o mentalitate de învingător, adică fiecare meci să fie gândit la victorie„, a precizat oficialul FRF.

Răzvan Burleanu a anunțat lansarea a două proiecte în viitorul apropiat privind înființarea unei fundații, respectiv realizarea unei platforme IT.

În cadrul Adunării Generale am prezentat două proiecte majore pe care le vom lansa. În primul rând este vorba despre o fundație pe care o vom înființa, prin care vom derula toate programele educaționale ale federației, de la cele din zona de antrenorat, până la cele din zona de management și chiar și cele de pregătire a bucătarilor care gătesc în cadrul cluburilor. Și în al doilea rând vorbim despre o platformă IT prin care dorim să informatizăm tot sistemul în ceea îi privește pe jucători, arbitri, antrenori și manageri„, a mai spus Burleanu.

Adunarea Generală a FRF, întrunită marți, la Casa Fotbalului, a mai aprobat printre altele: afilierea a 26 de cluburi și dezafilierea altor 39; bilanțul contabil al FRF pe anul 2015, precum și descărcarea de gestiune a Comitetului Executiv; planul anual de activitate și bugetul anual de venituri și cheltuieli pentru anul 2016; componența nominală a Comisiei de Cenzori — Florin Constantin (președinte), Mirel Pleșca (membru), Marian Toma (membru).

Ce prevede legea care reglementează funcţionarea ambulanţelor

Ambulanţele private încheie contract direct cu beneficiarul, la solicitarea acestuia, şi au obligaţia de a asigura personal medical pregătit în centre de formare acreditate şi autorizate de Ministerul Sănătăţii, iar echipele de prim-ajutor calificat trebuie să fie dotate cu defibrilator. Mai mult, martorii spun că ambulanţa care l-a transportat la spital, care aparţine firmei private Puls, nu ar fi avut defibrilator în dotare în noaptea aceea, deşi legea prevede acest lucru.

Faptul că fotbalistul nu a primit ajutorul corespunzător imediat după ce s-a prăbuşit pe teren o confirmă şi medicul Cristian Pandrea de la Spitalul de Urgenţă Floreasca care a susţinut imediat după incident că lui Ekeng nu i s-au făcut manevre de resuscitare. Un serviciu privat de ambulanţă trebuie să respecte clar anumite prevederi legale pentru a putea funcţiona. Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, firmele de ambulanţă care acţionează în domeniul privat încheie contract direct cu beneficiarul, la solicitarea acestuia şi au obligaţia de a asigura personal medical pregătit în centre de formare acreditate şi autorizate de Ministerul Sănătăţii. Echipele de prim-ajutor calificat trebuie să fie dotate cu echipamente specifice, inclusiv pentru defibrilare semiautomată.

Mai exact, legea 95/2006, care reglementează organizare şi funcţionarea serviciilor de urgenţă atât publice cât şi private, arată că „asistenţa medicală privată de urgenţă în faza prespitalicească este asigurată de serviciile private de ambulanţă, pe baza unui contract direct cu beneficiarul, cu asigurătorul privat al acestuia sau la solicitarea directă a beneficiarului ori a oricărei alte persoane, cu consimţământul acestuia”. De asemenea potrivit legii „asistenţa medicală de urgenţă la spectacole în aer liber, festivaluri şi manifestări sportive se solicită obligatoriu de către organizator, pe baza unor contracte încheiate cu serviciile private sau publice de urgenţă prespitalicească. Autorităţile publice aprobă desfăşurarea acestor evenimente numai în cazul în care asistenţa medicală de urgenţă este asigurată în mod adecvat, conform normelor în vigoare”.

În ceea ce priveşte medicii de pe ambulanţă, legea spune că „personalul medical, precum şi personalul nemedical care participă la acordarea asistenţei medicale private de urgenţă în faza prespitalicească sunt pregătite în centre de formare acreditate şi autorizate de Ministerul Sănătăţii Publice. Programele de formare prevăd condiţiile de certificare a personalului medical, necesităţile de formare continuă şi recertificarea acestuia”. De asemenea, legea mai prevede că „asistenţa medicală privată de urgenţă în faza prespitalicească este asigurată cu ambulanţe şi echipamente care respectă normele şi standardele minime impuse serviciilor publice de urgenţă prespitalicească”.

Normele înseamnă că echipele de prim ajutor calificat trebuie să fie dotate cu echipamente specifice, inclusiv pentru defibrilare semiautomată. „Echipele de prim ajutor pot opera utilizând ambulanţe tip B, conform normelor şi standardelor naţionale şi europene în vigoare”, mai precizează legea. În ceea ce preveşte autorizaţia medicală de urgenţă şi transport medical asistat, aceasta se acordă de către o comisie specială din cadrul direcţiilor de sănătate publică, în baza unui raport de inspecţie realizat de membrii comisiei, potrivit ordinului de ministru 1519/2009.

„Autorizaţia de funcţionare a furnizorilor privaţi de servicii de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi de transport medical asistat şi transport sanitar neasistat şi a serviciilor publice se eliberează de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pe baza raportului de inspecţie”, se precizează în ordin. Perioada de valabilitate iniţială a autorizaţiei este de trei ani, iar furnizorii privaţi sunt obligaţi, pe parcursul perioadei de valabilitate a acesteia, să notifice la direcţia de sănătate publică orice modificare survenită în îndeplinirea criteriilor care au stat la baza obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termen de maximum cinci zile de la producerea acestei modificări. Anterior expirarării contractului, firma privată poate depune un dosar la comisia de la DSP în vederea prelungirii acestuia. Prelungirea autorizării se face pentru o perioadă de cinci ani, în condiţiile în care raportul de inspecţie este favorabil.

Dacă pe parcursul funcţionării sub autorizaţie sunt constatate probleme, activitatea firmei este suspendată temporar, iar în cazuri grave, este retrasă autorizaţia de funcţionare. Firma privată poate contesta la DSP, în termen de 48 de zile de la ridicarea autorizaţiei, iar DSP-ul trimite mai departe contestaţia la Ministerul Sănătăţii care o soluţionează printr-o comisie constituită la nivel de minister, prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Cookies