SMART CITY

Fraudă masivă la BACALAUREAT 2015: Peste 100 de elevi eliminaţi, zeci de profesori cercetaţi

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, Nicolae Avram, a declarat, marţi, că 108 candidaţi care au susţinut una dintre probele de la bacalaureat la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei au fost eliminaţi, scrie Mediafax, citată de ZF

Conform sursei citate, aceştia au susţinut una din probe în zece săli de clasă, unde profesorii supraveghetori şi membrii comisiei de bacalaureat ar fi fost implicaţi în fraudarea examenului.

În şcoala respectivă au susţinut examenul 191 de cadidaţi în 14 săli, iar în zece dintre acestea s-ar fi copiat.

”Am studiat imaginile înregistrate de sistemele de supraveghere video şi se vede clar cum candidaţii schimbau între ei ciornele, fiind ajutaţi chiar de către profesorii supraveghetori”, a declarat inspectorul şcolar general.

Avram a precizat că aproximativ 40 de cadre didactice, respectiv toată comisia de bacalaureat şi ceilalţi profesori implicaţi, sunt cercetaţi disciplinar.

”Am depus şi o sesizare penală la Poliţia Ştei pentru fraudarea examenului”, a declarat Nicolae Avram.

Conform sursei citate, poliţiştii şi procurorii vor continua ancheta, urmând să fie audiaţi atât candidaţii cât şi profesorii implicaţi.

În consecinţă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dispus duminică trimiterea Corpului de Control iar Comisia Naţională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenţi din sălile în care examenul a fost fraudat, dar şi a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei.

De asemenea, s-a decis sesizarea în scris a organelor de cercetare penală.

La centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, judeţul Bihor, au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional „Avram Iancu” din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenţi 255 de candidaţi (184 la matematică şi 71 la istorie) din totalul celor 265 înscrişi (188 la matematică şi 77 la istorie).

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button