ȘTIRI

FRAUDA LA BACALAUREAT. Examenul de la Bolintineanu, fraudat si în 2011

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu, conform mediafax.ro.

Potrivit procurorilor, una dintre supraveghetorele care a asistat la examinarea din 1 iulie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, profesoara Corina Vasilica Preda, le-a spus anchetatorilor că şi în 2011 a sesizat fraude la examenul de bacalaureat.

„Aceasta a mai precizat că a asistat şi în anul 2011, în acelaşi liceu, împrejurare în care i s-a cerut «să ajute mai mulţi elevi», în sensul că se distribuiau ciorne care conţineau rezolvarea parţială a subiectelor, aspect solicitat de către secretara liceului”, se arată în referatul procurorilor care redau din declaraţia femeii.

„Profesorii care nu erau de acord erau repartizaţi pe holuri sau în sala de bagaje”, mai spun anchetatorii citând declaraţia profesoarei.

Corina Vasilica Preda a mai arătat în declaraţie că, la proba de limba română de luni, „iniţial pe catedră nu se afla nimic”, însă a părăsit de mai multe ori sala înainte de primirea subiectelor.

„În momentul în care s-a întors în sală a constatat pe catedră un pachet cu şerveţele. L-a întrebat pe colegul său ce este cu acel pachet, răspunzându-i-se că a fost pus de un elev. În momentul în care colegul ei a întrebat-o dacă îi lasă pe elevi să vorbească, a înţeles că în acel pachet de şerveţele erau nişte bani. A mai părăsit sala de câteva ori, iar la întoarcere a constatat că peste acesta (pachetul de şerveţele, n.r.) se aflau mai multe documente privind examenul. Pachetul cu şerveţele a fost găsit de organele de poliţie cu ocazia efectuării percheziţiei în sală”, mai notează ancehtatorii din declaraţia Corinei Preda.

Magistraţii mai arată că, potrivit indiciilor deţinute, „mecanismul de fraudare e examenului de bacalaureat, operaţionalizat şi în sesiunile de bacalaureat 2009 (promovabilitatea examenului de bacalaureat – 98,74 la sută), 2010 (promovabilitatea examenului de bacalaureat – 92,82 la sută), 2011 – (sesiune în care s-au instalat camere de supraveghere în sălile de examen, promovabilitatea a fost de 53,98 la sută raportată la media municipiului Bucureşti de 43,8 la sută) şi 2012 (promovabilitatea examenului de bacalaureat peste 70 la sută)” este reprezentat de furnizarea răspunsurilor la subiectele de examen elevilor.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012 – 2013, fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

„Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginţi ai claselor terminale, directorii liceului susţinând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenţi, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuţii de supraveghere în sălile de examen ale centrului menţionat”, au notat procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Petre Leonard, consilier la Primăria Sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie, care a făcut liceul la Bolintineanu.

Mai multe detalii despre FRAUDA LA BACALAUREAT, de la liceul BOLINTINEAU, găsiți:
FRAUDA DE LA BACALAUREAT: Peste 800 de lei primiţi ca mită, găsiţi la o profesoară în sutien


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button