Fraţii Skladanowsky/ A Trick of Light @ Retrospectiva Wim Wenders

de:
30 sept. 2011
2 Afișari
Fraţii Skladanowsky/ A Trick of Light @ Retrospectiva Wim Wenders

Fraţii Skladanowsky reprezintă un omagiu adus fraţilor Max şi Emil Skladanowsky, care au intrat în istoria cinematografiei datorită invenţiei unui aparat de înregistrat imagini în mişcare. Cu acest aparat, pe care îl numiseră „bioscop”, fraţii au prezentat primele lor secvenţe de film alb-negru încă în decursul anului 1895, vizionările având loc în incinta Teatrului Wintergarten din Berlin.

Această peliculă a lui Wenders datează din anul 1995, când s-au aniversat 100 de ani de la naşterea cinematografului. Filmul este împărţit în trei secvenţe – timpul desfăşurării acţiunii variind de fiecare dată, pe când secvenţele redau, la rândul lor, de fiecare dată o altă perspectivă. Astfel, prima secvenţă redă perspectiva fiicei lui Max Skladanowsky, Gertrud, a doua pe cea a lui Max Skladanowsky însuşi. A treia şi ultima secvenţă face un salt în prezent, respectiv în 1995: aici, perspectiva este cea a fiicei mai tinere a inventatorului Max, Lucie Hürtgen-Skladanowsky. Pe parcursul acestei docu-drame, Wenders se joacă cu elemente vechi şi noi ale cinematografiei – primele două secvenţe fiind filmate nu doar în maniera filmelor mute, ci chiar cu o cameră cu manivelă datând din anii ’20. Filmul este o incursiune ludico-narativă în istoria cinematografiei şi a începuturilor acestei arte.

Regia: Wim Wenders

Ţara: Germania. 1995

Durata: 1h 19 min

Dramă. Biografic

Cu: Stefan Barber, Wiebke Bayer, Nadine Buettner

Goethe-Institut şi NCRR prezintă în următoarele luni o retrospectivă din opera lui Wim Wenders. Seria de filme va fi însoţită de personalităţi din lumea filmului românesc şi german, care vor prezenta filmele şi vor purta un dialog cu publicul despre modul de lucru şi estetica unuia dintre cei mai importanţi regizori ai noului film german. Wim Wenders ne învaţă un limbaj, care ne împiedică să devenim victime ale fastfood-ului cinematografic: există un “alt fel de cinema, care este foarte diferit şi care îţi produce mult mai multă plăcere într-un alt mod”.

Invitat: Andrei Rus

Cookies