Fraţii lui Hayssam şi un om de afaceri, care l-au ajutat să fugă, au fost achitaţi

de:
08 oct. 2012
0 afișări
Fraţii lui Hayssam şi un om de afaceri, care l-au ajutat să fugă, au fost achitaţi

Prima sentinţă dată de Curtea de Apel Oradea în dosarul fugii lui Omar Hayssam îi achită pe fraţii sirianului şi pe un om de afaceri, care l-au ajutat pe terorist să fugă din ţară, în urmă cu şase ani, informează România TV.

Sentinţa Curţii de Apel Oradea nu este definitivă.

Apărătorii au încercat să-l convingă pe judecător să dea soluţia de achitare a acuzaţilor. Aceştia au cerut , în principiu, pentru fraţii lui Omar Hayssam şi pentru omul de afaceri Mustafa Tartoussi achitarea, iar în subsidiar schimbarea încadrării faptei din înlesnirea ieşirii din ţară a unei persoane acuzată de terorism, faptă pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani, în complicitate la trecerea ilegală a frontierei, pentru care riscă între 3 luni şi 2 ani de închisoare.

Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam s-a judecat la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit adevărul.ro.

În toamna lui 2007, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, Omar Hayssam, respectiv pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.

Cercetările făcute în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de „considerente de ordin material – în primul caz – şi de ordin familial – în cel de-al doilea caz”.

În anul 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia de condamnare, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam.

Sirianul Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea.

Hayssam fost eliberat din arest, la 26 aprilie 2006, iar în 30 iunie a fugit din România la bordul unei nave. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat atunci demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Cookies