BAZAR

„FRÂNTURI DE VISE” ART EXPERIENCE. Un nou concept expozițional

„Frânturi de Vise” este primul demers într-o direcție expozițională nouă. Împrumutând din filosofia Renașterii, accentul cade pe privitor și pe experiența pe care acesta o trăiește în cadrul unei expoziții. Contextul și atmosfera locului sunt relevante, așa că noi apelăm la efecte vizuale, lighting design, elemente de decor și sunet, care creează un cadru nou, complet diferit de cel expozițional clasic.

Program:

14-17 septembrie, 16-21.

Ingenius Hub, Calea Victoriei 20

CONCEPT

Atingem astfel cât mai multe simțuri (auz, văz, miros), iar asta oferă o stare de relaxare și siguranță, lipsa unei stări stinghere, care apare de cele mai multe ori într-o expoziție clasică. Experiența este completă: privitorul se abandonează artei și astfel o înțelege mult mai profund și subiectiv, se identifică cu aceasta, iar la final apare o punte și o legătură mult mai puternice între cei care apreciază arta și cei care o creează. Toate elementele pornesc de la ideea de bază a lucrărilor și de la atmosfera pe care artistul o transpune în acestea.

Lights & Magic | 2019
Echipa de proiect
Artist plastic: Alexandra Vulpe
Curator: Silvana Dulamă-Popa
Lighting Designer: Alin Popa

POVESTE 

Expoziția prezintă picturile Alexandrei Vulpe, care au ca inspirație copilăria ei petrecută într-un sat de lipoveni din Delta Dunării, unde a trăit după tradițiile și datinile comunității. Asta s-a întipărit adânc în conștientul ei, iar expoziția de față este rezultatul impactului pe care aceste tradiții și respectarea lor îl au asupra ei ca adult, redat printr-o serie de lucrări în care visul și obiceiurile se împletesc.

„Seria de lucrări este o combinație de elemente realiste, îmbinate cu elemente personale distorsionate. Conceptul este unul extrem de personal, încât toate personajele, în mod conștient sau nu reflectă într-un fel propria mea persoană. Lucrările sunt autoportrete ale elementelor interioare ce mi-au marcat copilăria (de la tradiții, la poveștile rusești din folclor despre diverse spirite și creaturi: baba Yaga, vidme (demoni ce apăreau sub forma persoanelor dragi la miezul nopții în vise)”, a explivat Alexandra Vulpe. 

PRODUCȚIE

– 13 picturi, acrilic pe pânză, cele mai mari având dimensiunile 120×100 cm
– 3 lucrări cerneală și acrilic pe pânză
– Aproximativ 20 proiectoare RGB, care variază ca număr în funcție de spațiul dat
– Elemente de sunet
– Elemente olfactive și vizuale: ceață și parfum

Context General

Ca privitor, o expoziție clasică de cele mai multe ori nu ne oferă un context potrivit, ba chiar amenajarea în varianta picturi pe simeze într-un spațiu altfel gol ne face să devenim stinghieri și ne îndepărtează de scopul final al artei: acela de a simți emoție, indiferent de cât de mult cunoaștem despre domeniu. Prin extinderea lucrărilor de artă și transpunerea lor în spațiul dat, respectând direcțiile estetice ale lucrărilor prezentate, atragem publicul către o înțelegere a artei fără bariere.

Context Internațional

La nivel internațional, rolul artei în societate este recunoscut și adaptat în funcție de nevoile celor care o gustă, dar și de noile tehnologii disponibile. Astfel, în ultimii ani, accentul a căzut tot mai mult pe expoziții care să aducă originalitate în prezentare, nu doar în tematică și artiști. Două exemple relevante le constituie expoziția Gustav Klimt realizată de Atelier
Lumieres, Paris și expoziția Frida Kahlo – Making her self up, de la Victoria Albert Museum, Londra.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button