Francofonia, ales „Cel mai bun film european” la Festivalul de la Veneţia, proiectat la BIEFF

de:
04 mart. 2016
1 Afișari
Francofonia, ales
Autorul capodoperelor Faust, câștigătorul Leului de Aur la Veneția, care a închis ediția din 2011 a BIEFF, și Arca rusească, se întoarce la București cu povestea captivantă a muzeului Luvru în timpul ocupației naziste a Franței, care îi va fascina pe spectatori luni, 14 martie, de la 20:00, la CinemaPRO, informează un comunicat remis de organizatori.

Începând cu 4 martie, biletele la gala de deschidere BIEFF pot fi achiziționate online în avans la prețul de 15 lei, prin Eventbook.ro. În ziua proiecției și la intrare biletul va costa 20 lei.

La treisprezece ani de la Arca rusească – binecunoscutul film construit dintr-un singur plan-secvență, o călătorie prin Muzeul Hermitage din St. Petersburg – Sokurov ajunge acum la Muzeul Luvru din Paris. Regizorul rus, una dintre referinţele în cinema-ul contemporan de avangardă, ne prezintă relația neașteptată dintre Jacques Jaujard, directorul Muzeelor Naționale din Franța din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și Contele Franziskus Wolff Metternich, reprezentantul artistic al celui de-al Treilea Reich, cei doi colaborând pentru a proteja și păstra valoarea inestimabilă a Muzeului Luvru, în mijlocul unuia dintre cele mai devastatoare conflicte cu care s-a confruntat omenirea.

Cu acest film sofisticat, complex și pe de-a-ntregul captivant, Sokurov aruncă o nouă privire visătoare asupra muzeului și realizează un cine-poem compus ca o instalație de tablouri, în care îmbină cadre din jurnale de știri cu imagini ale Parisului contemporan și scene fantastice. Francofonia prezintă numeroase încercări de definire a culturii franceze și europene, a rolului muzeului de a conserva arta și a relațiilor dintre artă și putere. (Peter Bradshaw, The Guardian). 

BIEFF & MUBI propun publicului din România acces la o cinematecă personală, între 7 – 13 martie

BIEFF 2016 oferă, în colaborare cu MUBI, o serie de filme si autori de referință din istoria cinema-ului experimental, care vor putea fi vizionate online de abonanații platformei MUBI timp de o lună, începând cu 7 martie. Câte un film nou pe zi, timp de 7 zile. MUBI este o platformă online de Video on Demand care se axează pe filme cult, clasice, independente iar printre autorii propuși în acestă săptămînă se numară: Chris Marker, Agnes Varda, Jonas Mekas, Pere Portabella, Hans Richter și Peter Tscherkassky. Programul complet BIEFF x MUBI este diponibil pe site-ul www.bieff.ro

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

 
 
Cookies