Fotografii de citit: Proiect inedit cu imagini care spun povești despre București FOTO

de:
16 aug. 2014
2 Afișari
Fotografii de citit: Proiect inedit cu imagini care spun povești despre București FOTO

Proiectul „Fotografii de citit” a început în octombrie 2013 și până acum a adunat aproape 25.000 de like-uri, numărul lor crescând zi de zi. 

Proiectul a pornit de la fotografia Mă Bucur(că)Ești, realizată de Andrei Purcărea în luna iunie 2013. „A fost o idee care mi-a venit ca urmare a unei conversații între mine și mama. Eram la metrou, nu prea aveam semnal și tocmai ce scăpam de o răceală. Mama m-a întrebat dacă mă simt mai bine, i-am spus ca da, drept urmare ea mi-a zis „Ma bucur că ești bine”, însă din pricina căderilor de semnal, am auzit doar „Bucur … ești… bine”. Am clarificat ulterior misterul cu ea când am ieșit din tren, însă îmi rămăsese frumosul joc de cuvinte pe care neapărat doream să îl ilustrez cumva printr-o imagine ce surprinde Bucureștiul cât mai bine. Așa s-a născut „Mă Bucur că Ești” și ulterior, ideea pentru proiectul „Fotografii de citit”, povestește fotograful.

Andrei Purcărea este un om îndrăgostit de vizual, de fotografie, de comunicare și de radio. El este un orădean care a făcut Facultatea de Jurnalism în Cluj Napoca, apoi, tot în Cluj, un masterat în limba engleză în domeniul comunicării media. „Am făcut radio aproximativ doi ani și jumătate încă din timpul masteratului. Rămâne domeniul meu de suflet. Astăzi, pe lângă fotografii, continui să fac spoturi radio sau înregistrări de dragul lucrului cu microfonul și montajul audio. Lucrez acum la un proiect, sper să se materializeze cât mai curând și să îl puteți asculta cu toții”, dezvăluie Andrei.

Pasiunea pentru fotografie a moștenit-o de la bunicul lui, care în tinerețe a fost un mare amator de fotografie. „Totuși, pasiunea pentru fotografie a venit și făcând fotografii din ce în ce mai multe, fel în care am reușit să croiesc un stil al meu, o viziune a mea. Sunt înnebunit după ideea de a putea surprinde pe vecie imagini din orice moment al vieții”, spune Andrei Purcărea. 

„În agitația Bucureștiului, fiecare găsește colțișorul său de liniște – probabil într-un loc, probabil într-un om”

Andrei Purcărea este un ardelean care iubește Capitală, altfel n-ar putea-o evidenția atât de frumos prin fotografii și cuvinte. „Bucureștiul este un oraș frumos. Cu toată agitația, nebunia, traficul, hărmălaia… în acest iureș cotidian cred că fiecare individ găsește colțisorul său de liniște – probabil într-un loc, probabil într-un om”, acestea sunt sentimentele pe care fotograful le nutrește pentru oraș.

Pe principiul „Omul sfințește locul”, Andrei Purcărea crede cu tărie că cetățenii sunt responsabili pentru pulsul orasului în care locuiesc. „Ce cred că ar trebui să facă bucureștenii pentru a vedea partea frumoasă a orașului? Să îl parcurgă precum un turist chiar dacă s-au născut în el. Când sunt pe stradă, să încerce să privească în sus, nu doar în pământ și să privească spațiile și posibilitățile în ansamblu. Secretul este să lași picioarele și curiozitatea să te ghideze”, sfătuiește fotograful.

Fotografia preferată a lui Andrei din albumul dedicat orașului este cea cu “Timpuri noi, obiceiuri vechi”.

„Motivul pentru care îmi este atât de dragă este că trec pe acolo zilnic și este splendid cum în fraza aceasta este surprins esențialul felului în care cei mai mulți ne trăim fiecare zi. Timpul trece, noi trecem odată cu el, însă de foarte multe ori nu învățăm ceva din asta și ne pierdem în rutină. Este motivatională pentru mine fotografia aceasta – trecând zilnic pe acolo, îmi spun mereu: trebuie să faci ceva nou, trebuie să vii cu ceva nou, trebuie sa ții minte că nu ai voie să te plafonezi sau să te oprești din a face lucrurile care te pasionează cu adevărat”, explică Andrei.

Toate fotografiile de citit pot fi găsite pe pagina de Facebook Fotografii de citit, dar și pe site-ul www.fotografiidecitit.ro

Cookies