ȘTIRI

FOTOGALERIE. Centrul unic de comandă pentru situațiile de urgență din București a fost terminat

Situațiile de urgență de la nivelul municipiului București vor fi gestionate dintr-un singur centru. Clădirea a fost terminată, s-au făcut și toate dotările necesare, însă centrul nu poate fi deschis pentru că instituțiile care vor funcționa în noua clădire nu au căzut încă de acord pentru încheierea protocoalelor de lucru.

Practic, Sistemul de Management al Situaţiilor de Urgenţă din Capitală va fi un sistem integrat logic, informatic şi de comunicaţii, ce va lega toate instituţiile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă. În cadrul acestui sistem va funcţiona un centru de comandă unic (numit Centrul de Management Integrat pentru Situaţii de Urgenţă – CMISU) care va integra toate dispeceratele instituţiilor, serviciilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, de la poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmerie şi ambulanţă până la brigada rutieră şi Inspectoratul de Aviaţie.

Acelaşi Centru se va ocupa şi de alarmarea populaţiei, în caz de situaţii de urgenţă: posturile de radio si TV care au incheiate protocoale de colaborare pentru situatii de urgenta vor primi mesaje de avertizare de la Centru. O altă modalitate de avertizare poate fi realizată prin utilizarea panourilor publicitare existente în număr mare de-a lungul arterelor capitalei.

De asemenea, ţinând cont de fluxul mare de călători la metrou, în cazul iminenţei producerii sau la producerea unor dezastre, dispeceratul Metrorex, în urma notificărilor primite de la centrul unic de comandă, va alarma populaţia şi personalul de serviciu.

În total, Sistemul de Management al Situatiilor de Urgentă la nivelul Municipiului Bucuresti (SMSUMB) va reuni peste 50 de instituții publice din Capitală.

O alta componenta a proiectului este Sistemul Informatic Integrat care sta la baza centrului de comanda si control. Acesta asigura coordonarea centralizata a institutiilor implicate, facand posibila vizionarea tuturor resurselor disponibile pe statiile de lucru si pe un ecran unic de mari dimensiuni (video-wall), situat in sala operationala.

Noul centru construit de Municipalitate, situat in Soseaua Cotroceni nr. 34 din sectorul 6, are o suprafață totală de 6061 mp și este structurat pe trei niveluri.

Pentru construirea Centrului şi dotarea sa cu echipamente IT şi de comunicaţii, Primăria Municipiului Bucureşti a cheltuit 126,8 milioane lei (aproape 30 milioane euro). Contractul a fost atribuit asocierii TEAMNET INTERNATIONAL S.A. – UTI SYSTEMS S.A. – UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button