Starea de degradare dramatică în care se află Planșeul Unirii este, de câțiva ani, o certitudine documentată de experți. Și, față de expertiza tehnică de acum doi ani, lucrurile stau acum și mai rău.
În august anul acesta, o expertiză nouă arăta că degradările s-au accentuat, iar experții recomandau începerea de urgență a lucrărilor de reabilitare, consolidare și chiar înlocuire a unor bucăți de pod.
Degradările constatate în vară la inspectarea de la Planșeul Unirii sunt extrem de îngrijorătoare, fiind observate inclusiv cedări ale reazemelor grinzilor, „astfel încât un colaps al structurii, nu neaparat general, dar foarte probabil local este posibil sa se producă in orice moment.”
Prefectul Capitalei, primarul Sectorului 4 și experți au fost azi în subteran la Unirii, la noi verificări și constatări, după ce planșeul s-a degradat accelerat.
Lista de probleme semnalate de experți vorbește de la sine. Au găsit la planșeu:
Au parcurs un traseu de 400 de metri prin albia râului Dâmbovița, iar Daniel Băluță a publicat, cu puțin timp în urmă, pe contul său de Facebook, imagini și o descriere sumbră a situației:
faLucrurile sunt clare în privința Planșeului Unirii! Conform experților care au analizat structura de beton din Piața Unirii, aceasta ar putea cădea oricând, mai multe porțiuni ale planșeului fiind în risc iminent de prăbușire. Evident că nu ne dorim așa ceva! Suntem însă obligați să acționăm de îndată, pentru că discutăm despre un risc pentru bucureşteni, un risc major pentru noi toţi. Este o construcţie cu aproape 100 de ani vechime, ce datează de pe timpul Regelui Carol, o construcţie peste care trec zilnic zeci de mii de oameni, fie în calitate de pietoni, fie cu autoturismele sau cu mijloacele de transport în comun.
În raportul din vară e precizat că imaginile și problemele descrise în raport „nu reprezintă nici pe departe totalitatea defectelor întâlnire cadrul vizitei, ci doar o exemplificare, pentru a se înțelege gravitatea situației într-o zonă circulată intens, inclusiv de mijloace de transport în comun.”
Cedarea sub trafic a unor bucăți din planșeu e un scenariu posibil, care poate atrage după sine flexibilizarea pana la rupere a plăcii de beton care susține traficul, situație „cu consecințe incalculabile asupra siguranței circulației.”
Mai mult, autoritățile sunt avertizate de riscul de cedare sub trafic a unor întregi infrastructuri, lucru care poate atrage colapsul general.
Recomandarea fermă de după expertiză este ca lucrările de reabilitare/consolidare/înlocuire să înceapă de urgență, „existând pericolul de prăbușire”.