FOTO | Viața secretă a gâzelor din micuțul paradis mov-roșu: pajiștea de pe malul Dâmboviței. „Moliile au bad PR pe nedrept, doar două specii găuresc pantaloni”

20 mai 2024
2084 afișări
FOTO | Viața secretă a gâzelor din micuțul paradis mov-roșu: pajiștea de pe malul Dâmboviței. „Moliile au bad PR pe nedrept, doar două specii găuresc pantaloni
FOTO | Viața secretă a gâzelor din micuțul paradis mov-roșu: pajiștea de pe malul Dâmboviței. „Moliile au bad PR pe nedrept, doar două specii găuresc pantaloni" | Sursă foto: Asociația Parcul Natural Văcărești-Facebook

În acest final de săptămână bucureștenii au putut lua parte la o activitate organizată de Asociația Parcul Natural Văcărești, în pajiștea de pe malul Dâmboviței. Oamenii au fost aduși în zona unde s-a amenajat o pajiște experimentală și au primit informații interesante despre insectele polenizatoare din Capitală.

Viața gâzelor din pajiștea de pe malul Dâmboviței

Asociația Parcul Natural Văcărești și-a dorit să le ofere bucureștenilor informații interesante și utile în ceea ce privește insectele polenizatoare întâlnite în Capitală, dar și importanța pajiștilor urbane. Astfel că, în weekendul ce tocmai a trecut, doritorii au putut lua parte la o lecție ce a avut loc pe malul Dâmboviței.

Pentru cei care nu au putut ajunge, asociația a împărtășit o parte dintre informațiile oferite participanților. Iată care sunt acestea:

Moliile:

Cu toate că cele mai cunoscute insecte polenizatoare sunt albinele, acestea nu sunt singurele care ajută la răspândirea diferitelor specii de plante. Moliile, insecte urâte de toți pentru că distrug hainele, fac și ele parte din această categorie, alături de gâzele ce ne dau miere și de fluturi:

Moliile lucrează noaptea, la lumina lunii și a becurilor. Sunt peste 3000 de specii. Au o imagine proastă (și nedreaptă) din cauza celor două specii care ne lasă găuri în pantaloni. Trecem peste și-i numim fluturi de noapte de-acum.

Astfel că, daca moliile nu ar exista, am aveam mai puține flori colorate care să se încânte privirile.

Pajiștile urbane: 

S-a disputat și despre importanța pajiștilor urbane. Mai precis, acestea sunt benefice deoarece:

  • Fixează solul,
  • Curăță poluanții din aer,
  • Reduc suprafețele de reflexie a razelor soarelui.

Pe lângă asta, ele reprezintă și un rezervor de biodiversitate care îi încântă pe bucureșteni cu plante de diverse culori. Iată câteva poze cu pajiștea experimentală realizată de Asociația Parcul Natural Văcărești:

Pajiștea experimentală de pe malul Dâmboviței
Pajiștea experimentală de pe malul Dâmboviței | Sursă foto: Asociația Parcul Natural Văcărești-Facebook
Pajiștea experimentală de pe malul Dâmboviței
Pajiștea experimentală de pe malul Dâmboviței | Sursă foto: Asociația Parcul Natural Văcărești-Facebook

În cadrul evenimentului s-a discutat și despre potențialul de a lega spațiile verzi pe care râul Dâmbovița îl are:

Râul Dâmbovița este un coridor albastru care poate “lega” spațiile verzi situate de-a lungul cursului său, De la Văcărești, la Grădina Botanică, de exemplu. Noi am început deja cu zona de lângă Văcărești. Și continuăm.

Pajiștea realizată de asociație se află în apropierea Deltei Văcărești și are o suprafață de 700 m2. Aici se află peste 25 de plante din fauna spontană a României, dar și zeci de insecte precum fluturi, buburuze sau libelule.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies