FOTO | Viața de cartier reinventată în sectorul unde primarul Radu Mihaiu are un proiect pilot pentru zona Colentina-Tei

02 sept. 2022
8568 Afișari
FOTO | Viața de cartier reinventată în sectorul unde primarul Radu Mihaiu are un proiect pilot pentru zona Colentina-Tei

Viața în cartier poate să fie și altfel decât gri. Este ceea ce transmite Primăria Sectorului 2, administrație ce a încheiat un proiect pilot pe zona Colentina-Tei și are un ghid pentru proiectele de regenerare urbană în aceste cartiere, realizat în colaborare cu specialiști de la Banca Mondială.

Primul proiect a fost centrat pe zona pilot delimitată de Șoseaua Colentina, Str. Doamna Ghica, Bulevardul Lacul Tei, Str. Maica Domnului și Str. Reînvierii, respectiv cartierele Tei și Colentina.

Aceste zone au fost în mod voit selectate, spune administrația locală, ținând cont de densitatea populației și a zonelor construite, de intensitatea traficului auto, precum și de alte elemente urbanistice care influențează acțiunile specifice unor situații de urgență (căi de acces, spații publice deschise, parcări, etc).

”Vorbim de un proiect tehnic – un ghid cu propuneri de concepte de regenerare urbană, ce ține cont și de elemente de management al riscului seismic. ”, precizează PS 2.

Primarul Radu Mihaiu, optimist: ”Viața în cartier poate fi și ordonată și respirabilă”

Facem pași în această directie în mai multe cvartale din sector, a menționat primarul Radu Mihaiu, care spune că, lupa va fi pusă pe cartierele Colentina – Tei, două zone ale sectorului cu o serie de probleme și nevoi.

”Până acum, am intervenit în principal pe spațiile verzi”, afirmă edilul Sectorului 2 care precizează că a schimbat la față curțile blocurilor atât la stradă, pe Șos. Colentina, cât și în inima cartierului, pe Berindei, Aleea Teiul Doamnei, Alexandru cel Bun, etc.

Potrivit acestuia, s-a intervenit și pe zona de infrastructură, s-au reabilitat străzile cele mai surpate, și s-au creat parcări, iar procesul va continua.

Însă pentru că obiectivul este de a avea o strategie coerentă pentru regândirea și proiectarea spațiilor publice în aceste zone aglomerate, astfel încât viața de cartier să fie civilizată și îmbunătățită, Primăria Sectorului 2 a apelat la specialiștii de la Banca Mondială, mai spune Radu Mihaiu.

„Recomandările nu au fost născute în birouri, ci pe teren. De la analize punctuale ale spațiului public, până la interviuri și dezbateri publice, în care comunitatea locală și-a exprimat prioritățile și sugestiile. Concluziile i-au ghidat pe specialiștii de la Urbanize Hub să propună „soluții-răspuns” la nevoile reale ale locuitorilor zonei: revitalizarea spațiilor verzi, eficientizarea infrastructurii pietonale și amenajarea locurilor de parcare. Toate acțiunile au fost dublate și de o campanie extrem de utilă, dedicată comunității – ce măsuri trebuie să iei pre și post cutremur.

Revenind la ghidul cu soluții – o primă direcție este pragmatică: îmbunătățiți ceea ce aveți – sistematizarea treptată a infrastructurii verzi la nivel comunitar. Practic, ce am început deja trebuie continuat – să revitalizăm și să îngrijim grădinile de bloc.

Chiar schimbă radical viața unui cartier. Ne-au propus zone punctuale unde putem eficientiza resursele verzi. Putem crește potențialul spațiilor prin intervenții minimale. Unele pot fi transformate în parc de proximitate. Altele pot deveni zone de relaxare prin adăugarea unor articole de mobilier urban. Avem un spațiu verde generos pe Str. Oțeșani, aflat în proximitatea unei grădinițe și a unei școli, pretabil pentru a deveni o grădină comunitară. Evident, ghidul nu ratează să ne recomande o serie de materiale, palete de culori și soluții practice și moderne pentru iluminat stradal, pavele, mobilier urban, amplasarea de jardiniere și alte modalități de eliberare a trotuarelor.”, a afirmat Radu Mihaiu.

O altă componentă a ghidului vizează soluții concrete pentru reconfigurarea spațiului public – zone punctuale unde se pretează reconfigurări de străzi, piste de biciclete, organizarea circulației astfel încât să se asigure culoare rapide pentru evacuare în caz de cutremur.

Specialiștii Băncii Mondiale le-au prezentat celor de la Primăpria Sectorului 2 și ”o soluție îndrăzneață” de reorganizare a intersecției Bd. Teiul Doamnei x Str. Mașina de Pâine, ce fluidizează traficul și ar permite construirea unei parcări supraterane.

”Soluțiile din ghid sunt pretabile pentru majoritatea cartierelor și ne sunt utile pentru a crea o coerență la nivelul întregului sector. Ne ajută să înlocuim stilul de viață gri și sufocant din cartiere cu unul aerist, ordonat și prietenos cu locuitorii.”, a mai spus primarul Mihaiu.

Ghidul a fost realizat în colaborare cu echipa de Urbanism din Primărie și Andrei Panaitescu – consilier local sector 2.

Îți mai recomandăm și:

Colentina, cel de-al doilea râu care traversează Bucureștiul, și cum ar putea arăta malurile lui. Reputat peisagist din Olanda, consultat la București

Lacurile de pe râul Colentina, o altă resursă naturală a Bucureștiului neprețuită, după râul Dâmbovița și Delta Văcărești. Dar Sectorul 2 vrea să îndrepte lucrurile

Cu un ecran și câteva scaune pliabile, primarul Radu Mihaiu a făcut cinematograf în fața Primăriei Sectorului 2

Cookies