FOTO | Unde se ținea târgul de Crăciun din București acum 70 de ani, pe când Palatul Parlamentului nu era nici pe hârtie

17 dec. 2024
4753 afișări
FOTO | Unde se ținea târgul de Crăciun din București acum 70 de ani, pe când Palatul Parlamentului nu era nici pe hârtie
FOTO | Unde se ținea târgul de Crăciun din București acum 70 de ani, pe când Palatul Parlamentului nu era nici pe hârtie. Sursa foto: Agerpres

Târgurile de Crăciun din București au existat mult și bine înainte ca în oraș să apară Palatul Parlamentului și Piața Constituției de azi. Spre exemplu, astăzi, în anul 1951, târgul „sărbătorilor de iarnă” (nu prea era voie să-i spui de Crăciun) a avut loc mai aproape de inima istorică a Capitalei, în Piața Palatului, denumirea pe care o purta Piața Revoluției de azi până în anul 1989.

În ziua de azi, în București găsești și târguri de Crăciun organizate de municipalitate, dar și de primăriile de sector, de pildă. Fie că sunt organizate în Piața Constituției, la Hala Laminor sau Parcul Drumul Taberei, acestea sunt extrem de frumoase și atrag an de an o mulțime de vizitatori, însă se află destul de departe de centrul adevărat al orașului, de repere istorice adevărate în jurul cărora Bucureștiul să se fi format și să fi crescut. Între timp, în timpul regimului comunist, ironic, Crăciunul era un cuvânt evitat de autorități, care preferau să-l numească „Târgul sărbătorilor de iarnă”, dar care avea loc în Piața Palatului de-atunci, în ciuda aerului anost și posac ce plutea în jurul său.

Imagini de azi, de acum șapte decenii, din Piața Palatului din București, unde lumea venea la bradul de Crăciun

Imaginile provin din arhiva Agerpres, și au fost realizate în Piața Palatului, adică Piața Revoluției de azi. Deși este una dintre cele mai vechi și mai semnificative piețe din București din punct de vedere al localizării și al clădirilor din jur, acest spațiu din păcate nu este folosit poate la potențialul său adevărat.

Piața Palatului reunește clădiri cu însemnătate, precum Ateneul Român, Biblioteca Universității din București, Palatul Regal (unde este amenajat acum Muzeul Național de Artă) sau Hotelul Athénée Palace, plus că se află pe una dintre cele mai importante artere din tot orașul – Calea Victoriei.

Revenind la imagini, deși se vede destulă lume în piață, unde a avut loc acest târg de Crăciun, nu putem trece cu vederea faptul că regimul comunist abia venise la putere de doi ani, că încă vorbeam de o perioadă de confuzie și de tranziție, în care părea că autoritățile chiar credeau că orice ordin venea dinspre răsărit putea să fie aplicat bine mersi la București.

Sursa foto: Agerpres

Așa se face că în această poză vedem în prim-plan un tânăr ce pare îmbrăcat în uniformă de sorginte sovietică, sau că evenimentul se numea „Târgul sărbătorilor de iarnă”, nu așa mult de dragul de a include și Revelionul în ecuație cât pentru a evita să folosească denumirea de Crăciun. În alte locuri din oraș de exemplu, în acei ani se sărbătorea „Serbarea pomului de iarnă”, o altă denumire scontată parcă fix din încercarea de a separa obiceiurile și datinile de religia oamenilor

În încheiere, ne întrebăm dacă oare aveau la „Târgul sărbătorilor de iarnă” standuri cu vin fiert și mâncare tradițională și dacă și atunci erau oamenii nemulțumiți că dau suta de lei pe o porție de fasole cu ciolan și câteva mizilicuri, sau nu. Sau dacă le scăpase autorităților organizatoare vreun „Moș Crăciun” pe undeva, sau fusese înlocuit complet de „Moș Gerilă”.

Sursa foto: Agerpres
Cookies