FOTO | „Tânăr inteligent, caut fată frumoasă, cu viață nepătată”. Cum se căuta iubirea prin ziarele din București, acum 100 de ani

06 iul. 2023
944 afișări
FOTO |
FOTO | "Tânăr inteligent, caut fată frumoasă, cu viață nepătată". Cum se căuta iubirea prin ziarele din București, acum 100 de ani. Imagine simbol: Unsplash

Acum mai bine de 100 de ani, când încă se foloseau ziare și scrisori pe post de corespondență, bărbații care nu își întâlniseră încă sufletul pereche scriau anunțuri în ziar, pentru a găsi femeia perfectă. Un anunț din presa bucureșteană a anului 1909, intitulat „Căsătorie” venea din partea unui bărbat cu mari pretenții materiale și morale. Vă invităm într-o călătorie în Bucureștiul din sec. XX, pentru a descoperi ce așteptări aveau bărbații de atunci de la viitoarele neveste.

„Caut o româncă frumoasă, cultă, fără pretenții și capricii”

Un anunț matrimonial din presa bucureșteană a secolului XX a fost descoperit și publicat pe pagina de Facebook „Bucureștiul Secret”. Anunțul este al unui bărbat pretențios, care își dorea o femeie pe măsură.

Bărbatul avea vârsta de 29 de ani atunci când s-a hotărât că își dorește să își întemeieze o familie și să se căsătorească. Astfel, a făcut ceea ce se făcea atunci pentru a-ți găsi jumătatea: a scris un anunț matrimonial și l-a publicat într-un ziar.

Tânărul burlac s-a autodescris ca fiind un bărbat inteligent și bogat, cu averi și moșteniri. Avea funcția de „oficer în reservă”, de unde avea venitul fix anual de 3.000 de coroane.

Un tîner inteligent, oficer în reservă, etate (vârstă, notă red) 29 de ani, cu un venit fix anual de 3.000 cor., avere privată 6.000 cor. și va moșteni 10 – 15 mii coroane…” a scris bărbatul în anunț.

Celibatarul a spus că își caută „soția vieții”, după care a enumerat pretențiile pe care le are de la aceasta. Viitoarea sa femeie trebuia să fie frumoasă, cultă, cu viața nepătată, gospodară, fără capricii și pretenții. De asemenea, trebuia să aibă și un numerar de 6.000 de coroane, precum și mobilă pentru 4 odăi. Altfel, nici nu se punea problema de căsătorie.

„Recerința principală” a bărbatului era ca femeia să știe să gătească și să asculte de el. Dacă doamna nu îndeplinea toate condițiile, nu era luată în considerare.

Ce agonisește bărbatul femeia se știe cruța” a scris bărbatul în încheierea anunțului.

Anunț matrimonial din presa bucureșteană a sec. XX
Anunț matrimonial din presa bucureșteană a sec. XX. Sursa foto: Fcaebook/ Bucureștiul Secret

Pe atunci, ofițerii români aveau nevoie de permisiune ca să se căsătorească

Pe atunci, ofițerii români se puteau căsători doar dacă primeau de la superiorii lor autorizația de căsătorie, iar aceasta era condiționată de un “Certificat de moralitate” al viitoarei soții și de zestrea acesteia. Potrivit “Legii căsătoriile militare”, lege intrată în vigoare pe 3 martie 1900, certificatul de moralitate trebuia semnat de cinci persoane care o cunoșteau bine pe viitoarea “doamnă ofițer”, iar rolul său era acela de a scoate în evidență reputația socială de netăgăduit a acesteia.

În ceea ce privește zestrea, existau și aici prevederi clare: viitoare doamnă trebuia să dețină o sumă de bani care să poată asigura o dobândă anuală de 2.500 de lei în cazul în care se mărita cu un locotenent și de doar 1.500 de lei în cazul în care se mărita cu un căpitan. Atât veniturile viitoarei doamne cât și Certificatul de moralitate erau mai întâi verificate de Comandamentului Corpului de Armată care, dacă totul era în conformitate cu cerințele legii, emitea autorizația de căsătorie pentru ofițer.

Nu în ultimul rând: ofițerii (sau subofițerii) nu aveau voie să se căsătorească până nu împlineau 23 de ani, iar ofițerii care încălcau aceste prevederi erau dați afară din rândurile cadrelor militare și riscau să fie trimiși în fața Consiliului de Război.

Cum arată anunțurile matrimoniale acum, în secolul XXI

Se spune că odată cu trecerea timpului, a trecut și romantismul. Dacă acum 100 de ani femeile erau curtate și cucerite cu flori și scrisori, acum, un mesaj pe Facebook sau Instagram cu „Bună, ce faci?” este suficient. Nici nu mai contează dacă mesajul respectiv este sau nu scris corect gramatical, poza de profil să fie plăcută ochiului.

Bărbații care nu au curajul necesar pentru a aborda femeile pe stradă sau pe Instagram și Facebook, își fac conturi pe site-urile cu anunțuri matrimoniale și așteaptă ca femeile să facă primul pas.

Acum, nu se mai precizează averea sau meseria, ci vârsta, telefonul și eventualele așteptări. Chiar și pretențiile au scăzut, nu mai contează venitul femeii, ci cupa la sutien sau mărimea taliei.

Unul dintre anunțurile găsite pe o platformă de matrimoniale sună cam așa:

Bărbat, 41 de ani, caut femeie grăsuță plinuță pentru prietenie.” 

Să vă mai spunem încă unul? Bine, fie. Încă două.

  • Cristi, 28 ani, caut în vederea căsătoriei o fată cu vârstă cuprinsă între 22-28 de ani, slăbuță, simplă, credincioasă ortodoxă, cu studii de la 10 clase în sus. Nu am pretenții decât să fie serioasă, credincioasă.”
  • „Bărbat, 60 ani, dorește cunoștință feminină, care a adunat în buchetul vieții destule flori ce au nevoie de atenție si mângâiere. Ochi verzi, grizonat, 1.80 m, 88 kg.”

Și, totuși, acum 100 de ani. relațiile se formau mai ușor și durau mai mult, după cum spune celebra replică „Până când moartea ne va despărți”. În schimb, în prezent, pentru formarea unei relații e nevoie de timp, dar, totuși, nu durează, iar statisticile arată că rata de divorț este mai mare acum, față de anii precedenți.

În primul an de după Revoluţie exista un divorţ la fiecare şase căsătorii încheiate. În 2019 raportul scăzuse la 4, apoi în pandemie am avut un divorţ la 3,5 căsătorii, iar în 2022 raportul dintre divorţuri şi căsătorii a urcat la 5,1, relatează HotNews.ro, citând date statistice publicate în aceste zile.

Te-ar putea interesa și:

Cookies