FOTO | Plimbare încântătoare cu un vechi tramvai prin vechiul București. Mergem 50 de ani în urmă, oprim în intersecție la Iancului și stăm la semafor c-un camion

24 apr. 2023
4394 afișări
FOTO | Plimbare încântătoare cu un vechi tramvai prin vechiul București. Mergem 50 de ani în urmă, oprim în intersecție la Iancului și stăm la semafor c-un camion
Plimbare încântătoare cu un vechi tramvai prin vechiul București. Mergem 50 de ani în urmă, oprim în intersecție la Iancului și stăm la semafor c-un camion | Sursa foto: Agerpres

Când o să se poată, totuși, călătoria în timp, ne-ar plăcea să organizăm excursii de grup, cu un tramvai vechi, prin Bucureștiul vechi și, uneori, complet dispărut.

Cu tramvaiul în intersecție la Iancului și prin împrejurimi

În primul rând, ca să experimentăm călătoria cu tramvaiul de pe vremuri – cu vechile Tatre, cu Thomson, cu „vagonul de mare capacitate pe 4 osii, cu primele dublu articulate  V3A, cu ce-a mai scos de-a lungul vremii STB la șosea (de ce nu, cu tramcarele care puteau merge trase de un singur cal pe anumite porțiuni de trasee, dar care, când șina o lua la deal, mai înhămau un al doilea.. )

Ar fi ditai experiența să vedem (ori revedem) cu ochii noștri intersecția de la Iancului care arăta Așa când era aglomerată de un tramvai, cinci mașini și-un camion.

Pe Mihai Bravu cu tramvaiul, pe vremea când șoseaua era din piatră cubică

Sau putem rămâne în 1973 și ne plimbăm cu tramvaiul 27 de la un capăt la altul, ori doar pe Mihai Bravu – deși pe-atunci bulevardul era atât de gol de mașini, că puteai merge lejer și pe mijlocul șoselei pietruite.

Plimbare încântătoare cu un vechi tramvai prin vechiul București. Mergem 50 de ani în urmă, oprim în intersecție la Iancului și stăm la semafor c-un camion
Cu tramvaiul pe Mihai Bravu. București, 1973 | Sursa foto: Agerpres

Și, după ce ne plimbăm un vechi tramvai prin Bucureștiul din aceste poze –  poate ne oprim la o bragă prin vechiul Centru Vechi, poate intrăm și la un film la Scala ori la Patria – ne întoarcem în stație la mașina timpului, o pornim și revenim în zilele noastre, în – să zicem – o stație din care luăm fie un tramvai Imperio, fie unul Astra, apoi ne ducem pe la casele noastre din Bucureștiul din zilele noastre.

Desigur, dacă nimerim în intersecție la Iancului pe la ora asta, e posibil să prindem vreo 2-3-5 semafoare, de oriunde am veni și spre oriunde am porni și cu orice ne-am deplasa.

Îți recomandăm să citești și:

 

 

Cookies