Dacă s-ar scrie cartea „Cu Tramvaiul prin București”, probabil c-ar începe cu „La început a fost tramcarul.”
Dar, fast forward de la 1871, când în București s-a înființat prima „Societate Romana de Tramvaiuri” și când pe străzile Capitalei apăreau primele tramvaie trase de cai, până în 1951.
1951 este anul în care tramvaiul din imagine iese pe traseu în oraș. A fost construit la Intreprinderea de Transport București (I.T.B.) – parțial strămoș al STB-ului de azi Este botezat Festival, „vagonul de mare capacitate pe 4 osii”.
Povestea acestui tramvai începe cu câțiva ani – nu mulți – înainte de momentul 1951. În anul 1948, conducerea I.T.B. consideră că e nevoie de un nou vagon de tramvai, unul mai încăpător decât V09.
La I.T.B se face proiectul unui vagon pe 4 osii, de mare capacitate – pe vremea aceea, „mare capacitate” se traducea, spre exemplu, într-o lungime de 14 metri.
Tramvaiul primește ccodul V951, numele „Festival” și numărul de inventar 3001. În anul următor este construit al doilea prototip, care va defini forma generală a vagonului.
Între 1952 și 1953, la Întreprinderea de Transport București sunt fabricate încă 35 de vagoane
Ca, practic, orice tramvai, și „Festival” avea un rând de scaune pe stânga, unul pe dreapta. Și mai avea și locuri pentru taxatoare, în caz că ați uitat că, pe vremuri, existau doamnele de la care cumpărai bilet sau la cărora le dădeai la „taxat” biletul deja cumpărat.
Căci, până când validatoarele, aplicațiile și POS-ul să ajungă în viața transportului în comun din București, la taxatoare începea călătoria legitimă, adică plătită.
Un muzeul al transportului public din București e o idee bestială pentru un oraș pe străzile căruia, în 1971, începeau să cir5cule tramvaie trase de cai și unde, în 1894, se dădea în folosință prima linie electrică pentru tramvaie, pe traseul Obor – Cotroceni.
Îți recomandăm să citești și: