ALERTĂ | Piața Victoriei, blocată azi de protestul profesorilor; trafic oprit sau deviat pe bulevardele adiacente | UPDATE: Miile de oameni, în marș spre Cotroceni

09 iun. 2023
304 afișări
ALERTĂ | Piața Victoriei, blocată azi de protestul profesorilor; trafic oprit sau deviat pe bulevardele adiacente | UPDATE: Miile de oameni, în marș spre Cotroceni
FOTO | Piața Victoriei, blocată de protestul profesorilor, trafic oprit sau deviat pe bulevardele adiacente. Miile de oameni vor porni apoi în marș spre Cotroceni | Foto: Agerpres

UPDATE 15:00 – Profesorii protestează la Palatul Cotroceni.

UPDATE 13:40 – Din Piața Victoriei, profesorii au plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Protestatarii nu au mai așteptat rezultatul negozierilor care au început la ora 12:00 în sediul Guvernului, între liderii sindicali și reprezentanții Executivului.

Piața Victoriei este locul în care protestează profesorii, pentru a treia oară de la începutul grevei generale declanțșate acum 12 zile. Sunt mii de oameni în fața Guvernului, în vreme ce liderii sindicali sunt înăuntru, în sediul Executivului, la negocieri. Traficul în zonă este partțial blocat de mai mult de o oră – de pe  sunt închise deja porțiuni din Bulevardul Kiseleff și  din Calea Victoriei.

FOTO | Piața Victoriei, blocată de protestul profesorilor, trafic oprit sau deviat pe bulevardele adiacente. Miile de oameni vor porni apoi în marș spre Cotroceni
Din Piața Victoriei, profesorii vor pleca în marș spre Cotroceni | Sursa foto: Agerpres

De la protestul de la Guvern, angajații din Educație vor pleca în marș spre Palatul Cotroceni.

Al treilea protest al profesorilor, organizat în Piața Victoriei

Angajații din învățământ sunt în cea de a douăsprezecea zi de grevă generală, iar la protestul de azi sindicatele eștimau că vor participa  20.000 de oameni.

Acest al treilea protest are loc la o zi după ce Guvernul a adoptat o „declarație politică” prin care promite că, în viitoarea lege a salarizării, va scrie negru pe alb că salariul de bază al profesorului debutant va fi la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Dar sindicatele nu au încredere în acest document, care nu are valoare de lege și nici valoare juridică și pe care, în cazul nerespectării, nu îl pot ataca în instanță. Drept urmare, cer ca promisiunea din „memorandumul” politic să fie prevăzută într-un act normativ,, aceasta fiind condiția pentru încetarea grevei.

Orarul protestului de azi, decalat

Profesorii s-au strâns în Piața Victoriei de la ora 11:00, iar la ora 12:30 ar fi trebuit să pornească în marș spre Cotroceni. Aceasta a doua etapă a protestului se amână, pentru că, între timp, la ora 12:00 mai exact, liderii sindicali au fost chemați la negocieri, în sediul Guvernului.

Pe unde vor porni profesorii în marș din Piața Victoriei spre Cotroceni

Traseul marșului către sediul Administrației Preziodențiale este Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu.

La Cotroceni, profesorii vor protesta, conform orarului anunțâat, aproximativ o oră.

 

 

Cookies