FOTO | Piaţa Mihail Kogălniceanu, pe vremuri cu tramvai stingher, dar cochet. Bucureștiul vechi și fermecător, de la 1950 și-un pic

28 mart. 2023
12471 afișări
FOTO | Piaţa Mihail Kogălniceanu, pe vremuri cu tramvai stingher, dar cochet. Bucureștiul vechi și fermecător, de la 1950 și-un pic
FOTO | Piaţa Mihail Kogălniceanu, pe vremuri cu tramvai stingher, dar cochet. Bucureștiul vechi și fermecător, de la 1950 și-un pic | Sursa foto: agerpres

Piața Mihail Kogălniceanu, unul dintre locurile paradox din București în care, oricât de multe ar fi dispărut și apărut peste ani, există ceva care îți amintește, măcar un pic, de felul în care arăta odinioară.

Iar Piața Mihail Kogălniceanu este fix așa: la fel, cu statuia tot acolo, cu rond și cu toate cele, dar este, de fapt, atât de mult schimbată. Pe alocuri, îți vine să zici că e brutal transformată, cu puzderia de mașini și de prăvălii-amalgam de pe la parter de blocuri.

Pe la 1950, pe aici treceau tramvaie (da, era linie de tramvai care dădea roată rondului ) și mașini foarte, foarte stinghere, așa cum ne dezvăluie zona și imaginile acestea de arhivă.

Domnul Kogălniceanu, din 1836 în același loc din București

FOTO | Piaţa Mihail Kogălniceanu, pe vremuri cu tramvai stingher, dar cochet. Bucureștiul vechi și fermecător, de la 1950 și-un pic
Piața Mihail Kogălniceanu din București în anul 1951 | Sursa foto: Agerpres

Scurtă istorie a Pieței Kogălniceanu

Piața este situată în locul unde se intersectează Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul Mihail Kogălniceanu şi Calea Plevnei, în apropiere de Parcul Cişmigiu.

În mijlocul rondului domnește, din mileniul trecut, statuia omului politic Mihail Kogălniceanu (1817-1891).

Istoricul Constantin C. Giurescu amintește, în ”Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre”, cum a început povestea  acestor astfel de locuri din oraș:

Amenajarea de pieţe – în afara celor de alimente şi a oboarelor – începe la jumătatea secolului al XIX-lea, după incendiul din 1847. Apoi, în timp, statui încep să împodobească aceste spaţii libere.

Agerpres scrie că, în urmă cu mai mult de 150 de ani, în apropierea locului în care se află azi Piaţa Mihail Kogălniceanu, la capătul actualei străzi Vasile Pârvan, se afla ”Grădina cu cai”.  Iar istoricul Constantin C. Giurescu  mai descrie o minunăție a trecutului zonei:

O mică stradă de azi, între bulevard şi Splaiul Independenţei, îi păstrează, prin numele său, amintirea. I se zicea aşa deoarece avea, în cuprinsul ei, un carusel, spre bucuria copiilor şi a tineretului.”

Statuia lui Mihail Kogăniceanu din Piaţa ”Mihail Kogălniceanu” a fost realizată în anul 1936 de către sculptorul Oscar Han. este înaltă de 3 metri, a fost montată pe un soclu de 6 metri.Politicianul este înfăţişat în picioare, într-o poziţie caracteristică oratorilor. 

 

 

Cookies