FOTO | Piața Dorobanți de acum șapte decenii. Nu avea lux și opulență, avea tarabe, camioane și piatră cubică

04 oct. 2024
3055 afișări
FOTO | Piața Dorobanți de acum șapte decenii. Nu avea lux și opulență, avea tarabe, camioane și piatră cubică
Sursa foto: Agerpres

Cum arată Piața Dorobanți dacă-i iei mașinile de lux, cafenelele, restaurantele, și vreo 7 decenii? Răspunsul e simplu – mult mai rudimentară, cu piatră cubică pe jos și cu câte-un camion de marfă parcat ici-colo pe lângă trotuar. În concluzie, mult prea diferită ca să îți vină să tragi paralele între ce e în poză și ceea ce a devenit una dintre cele mai luxoase zone din Bucureștiul zilelor noastre.

Spui Calea Dorobanți, spui cafenele, magazine, buticuri și ateliere cu haine sau bijuterii, cofetării sau brutării vestite în tot orașul, restaurante și o mulțime de mașini scumpe care o străbat de la un capăt la celălalt indiferent de oră. Desigur, nu e deloc de mirare când ne gândim că este vorba despre una dintre cele mai scumpe și mai râvnite zone din Capitală. Totuși, situația nu este așa dintotdeauna, motiv pentru care ne vine în minte întrebarea: ce a fost mai întâi pe Dorobanți? Piața sau Aroganța?

Piața Dorobanți, imagini de acum șapte decenii

Dacă astăzi zona este un magnet pentru fel de fel de afacerii artizanale, de mici dimensiuni, de terase sau de restaurante de profil înalt, situația nu stătea așa acum șapte decenii, absolut deloc, zona fiind organizată în jurul pieței, care dicta pulsul și bunul mers în zona din nordul Bucureștiului.

În imaginea de mai jos din arhiva Agerpres se poate vedea cum Piața Dorobanți era o piață agroalimentară ca oricare alta, cu legume, fructe și fel de fel de bunuri proaspete. Asfaltul de la semaforul unde se turează mașinile în prezent era pe-atunci piatră cubică, iar locul unde azi ar sta pe „avarii” o mașină de lux este ocupat în cadrul de epocă de camioane de transport marfă.

Odată cu extinderea Bucureștilor și transformarea nordului într-un pol important al avuției a avut loc și transformarea zonei Pieței Dorobanți în ceea ce este astăzi.

Sursa foto: Agerpres

De ce Dorobanți? Numele uneia dintre cele mai vechi străzi din Capitală își are originea la finalul secolului al XIX-lea, pentru a marca sacrificiile trupelor de dorobanți care au participat și s-au jertfit în Războiul de Independență a României în bătăliile grele pirtate la Plevna sau Grivița de pildă.

Acum, este egal cu „lumea bună” a Capitalei, reunind laolaltă în imediata apropiere unele dintre cele mai frumoase și liniștite străzi rezidențiale din oraș, cu vile superbe, realizate într-o mulțime de stiluri arhitecturale dar care au un numitor comun nenegociabil: bunul gust.

Citește și

Cookies