Pe cerul de de-asupra Bucureștiului, există o specie de pasăre care este capabilă să doarmă în timp ce zboară. Dacă ai văzut niște păsări deosebite deasupra Parcului Natural Văcărești sau pe la Piața Universității, acestea sunt drepnele negre sau „Apus apus”.
Drepnele negre sunt păsări capabile să doarmă în zbor și își petrec în zbor aproximativ 80% din viață. Singurele lucruri pe care nu le pot face în zbor sunt depusul și clocitul ouălor. În țară mai trăiesc și drepnele palide (Apus palidus) și drepnele mari (Tachymarptis melba), a transmis Parcul Natural Văcărești pe pagina de Facebook.
Alexandru Stahl, invitatul celui mai nou episod al podcastului „Natura la Ușa Ta”, a explicat de ce drepneaua este „esența păsării”. Pentru aceste păsări, cel mai adesea, atingerea solului înseamnă moartea.
Acesta poate fi ascultat pe orice platformă de podcasturi sau AICI, pe YouTube. Varianta radio a acestui podcast poate fi ascultată pe site-ul Radio Europa FM, la secțiunea dedicată emisiunii Misiunea Verde, realizată de Mona Nicolici.
Acestea sunt câteva imagini cu frumoasele păsări:
Acestea sunt câteva informații transmise de „Rețeaua pentru Natură Urbană” pe pagina de Facebook:
Conform unor studii, într-un an, o drepnea adultă poate petrece în zbor mai bine de 10 luni. Tot în zbor mănâncă, bea apă (de pe suprafața lacurilor, de exemplu), se toaletează, se împerechează și adună material de cuib (paie, fulgi, pânze de păianjen, pe care le lipește cu salivă). De fapt, de când puiul de drepnea iese din cuibul părinților și până în momentul în care ajunge la maturitate și începe să își construiască propriul cuib, poate petrece în zbor neîntrerupt chiar și 3 ani
În cazuri extreme (furtuni, de exemplu) se pot agăța cu ghearele de pereții stâncilor sau clădirilor (pe care se strâng ciorchine, în încercarea de a se încălzi una pe cealaltă). Dar instinctiv, drepnele evită să facă acest lucru. Observați că am spus “se agață”, și nu “se așează”. Ca idee, drepenele nu pot să se odihnească pe cabluri sau pe crengi, pentru că picioarele lor sunt adaptate pentru viața petrecută aproape în totalitate în zbor.
Aceste păsări ajung pe sol doar dacă au probleme, ca în cazul în care se intoxică cu insecticidele folosite în orașe sau când sunt renovate clădirile în care își fac cuiburile. Ajunse la sol, acestor păsări le este foarte greu să își reia zborul fără ajutor.
Te-ar mai putea interesa și: