FOTO | Parcurile londoneze, inspirație pentru transformarea Deltei Văcărești în parc natural: un loc unde natura și urbanismul se îmbină armonios

07 feb. 2025
948 afișări
FOTO | Parcurile londoneze, inspirație pentru transformarea Deltei Văcărești în parc natural: un loc unde natura și urbanismul se îmbină armonios
FOTO | Parcurile londoneze, inspirație pentru transformarea Deltei Văcărești în parc natural: un loc unde natura și urbanismul se îmbină armonios | Sursa foto: Facebook/Asociația Parcul Natural Văcărești/wildlondon.org.uk

Parcul Natural Văcărești din București a fost inspirat de un exemplu remarcabil din Londra – London Wetland Centre. Acesta este un model de dezvoltare a unui ecosistem urban, în care natura și biodiversitatea sunt integrate în viața de zi cu zi a locuitorilor. Așa că Delta Văcărești este și ea un exemplu viu că natura poate înflori în mijlocul unui oraș mare.

Delta Văcărești, inspirată de parcurile din Londra

Proiectele de acest fel demonstrează că, deși orașele sunt centre de activitate economică și socială, ele pot și trebuie să susțină mediul înconjurător. Este esențial să avem locuri de recreere și refugiu, în natură. Asta fără să fim nevoiți să parcurgem zeci de kilometri în afara capitalei.

Asociația Parcul Natural Văcărești a postat postat pe Facebook o serie de fotografii și a arătat cât de frumos se pot îmbina urbanul și naturalul.

Jumătate din Londra este verde

Londra nu este doar un oraș cu o arhitectură iconică, ci și un lider în ceea ce privește dezvoltarea urbană sustenabilă. În 2019, a devenit primul oraș din lume desemnat oficial National Park City. Acesta este un statut care recunoaște eforturile capitalei britanice de a combina urbanizarea cu protejarea mediului natural.

Astăzi, aproape 50% din suprafața Londrei este acoperită de un ecosistem verde-albastru, care include parcuri, grădini, zone umede și corpuri de apă. Acestea adăpostesc peste 15.000 de specii de vietăți și 8,4 milioane de copaci.

În plus, Londra își propune să crească această zonă verde cu încă 5% până în 2030, continuând să fie un model de urmat pentru alte orașe care își doresc să devină mai prietenoase cu natura. În București, sperăm că Parcul Natural Văcărești este doar un început al unui drum mai lung.

Te-ar mai putea interesa și:

 

Cookies