Orange România redeschide Palatul Telefoanelor, emblematica clădire de pe Calea Victoriei nr. 35, primul zgârie-nori din țară. Lucrările de consolidare și modernizare depășesc suma de 7 milioane de euro și cuprinde atât investițiile realizate de Orange, cât și investiții mai vechi.
Compania a vrut să reunească echipele sale din București în două proiecte alăturate: Tandem, sediul central, aflat pe strada Matei Millo nr. 5, și Palatul Telefoanelor, clădire construită în anii ’30 pentru specialiștii din telecomunicații, potrivit Ziarul Financiar.
În iunie 2024, Orange a anunțat finalizarea fuziunii juridice între Orange Romania S.A. (ORO) și Orange Romania Communications S.A. (OROC), prin absorbția OROC de către ORO, cu scopul de a deveni furnizorul principal de servicii integrate, fix-mobil, pe piața românească, atât pentru segmentul rezidențial, cât și pentru cel de afaceri.
Julien Ducarroz, CEO Orange Romania, a declarat următoarele:
Anul acesta, am realizat două obiective importante – fuziunea dintre Orange și Orange Romania Communications și reunirea echipelor noastre din București. Suntem mândri că am readus la viață Palatul Telefoanelor și, totodată, conștienți de responsabilitatea pe care o avem de a conserva această clădire emblematică. Fiind monument istoric, redeschiderea Palatului Telefoanelor a presupus un efort considerabil, precum și investiții semnificative. În același timp, istoria ne obligă să inovăm pentru a marca noi succese aici, în locul unde telecomunicațiile au determinat schimbarea și modernizarea României.
Palatul Telefoanelor a trecut prin ample lucrări de consolidare în perioada 1995-2001. Începând din 2018, s-au realizat lucrări de construcții pentru finalizarea consolidărilor necesare și modernizarea clădirii în scopul adaptării la noile norme de rezistență și securitate la incendiu. Lucrările de modernizare au fost finalizate anul acesta, permițând funcționarea conform legislației în vigoare.
Data de 23 aprilie 1934 ar fi momentul extraordinar pentru a ne teleporta pe Calea Victoriei din București. În acea zi, bucureștenii au rămas cu gura căscată și și-au îndreptat privirile spre verticala clădirii Palatului Telefoanelor, prima inaugurată în țară care te ducea cu gândul la New York.
A fost ziua în care, pe locul bătrânei Terase Otetelașanu – foarte populară în epocă pentru baluri, teatru de revistă, must și mititei – era inaugurat primul zgârie-nori din țară, în prezența Regelui Carol al II-lea.
Șocul vizual a fost pe măsura realizării. În comparație cu Palatul care reprezenta progresul absolut, comunicația și modernismul, casele boierești de pe Calea Victoriei păreau „barăci de scânduri”.
Mai jos lăsăm câteva imagini cu Palatul Telefoanelor din arhiva Agerpres:
Povestea unei clădiri icon pentru București și a celui care a construit-o, Edmond Van Saanen Algi, un arhitect bucureștean astăzi uitat, poate fi citită aici: