FOTO | Opulență pe Magheru, cu Jaguar nou-nouț parcat peste drum de Hotelul Ambasador, în vremurile în care mașinile rusești erau „ce trebuie” (și Volga confirmă😉)

04 mart. 2024
26859 afișări
FOTO | Opulență pe Magheru, cu Jaguar nou-nouț parcat peste drum de Hotelul Ambasador, în vremurile în care mașinile rusești erau
FOTO | Opulență pe Magheru, cu Jaguar nou-nouț parcat peste drum de Hotelul Ambadasador, în vremurile în care mașinile rusești erau "ce trebuie" (și Volga confirmă😉) | Sursa foto: Arhiva istorică Agerpres

Bulevardul Magheru, 1962. Peste drum de Hotel Ambasador e parcat un aproape că neverosimil Jaguar Mark 2, mașină care, oricât de veche este poza (de 1962 ne despart, totuși, 62 de ani), el pare nou-nouț. De fapt, nici nu prea avea cum să fie altfel, fiindcă acest model (luxury-sport)  a început a fi construit de englezii din Coventry la finalul lui 1959.

E felul în care vedem că, în Bucureștiul socialist al acelor vremuri, se strecura și opulența „decadentă” a Occidentului.

Și-acum, trecem strada cu privirea (ne uităm prin sovietica Volga GAZ) și ajungem în fața Hotelului Ambasador, una dintre clădirile simbol pentru arhitectura Art Deco din Bucureștiul interbelic.

FOTO | Opulență pe Magheru, cu Jaguar nou-nouț parcat peste drum de Hotelul Ambadasador, în vremurile în care mașinile rusești erau
 Sursa foto: Arhiva istorică Agerpres

Hotel Ambasador, bijuterie Art Deco din Bucureștiul interbelic

Când a fost ridicată clădirea în care se află hotelul  – la sfârșitul anilor ’30 – era una dintre cele mai înalte din București. Hotelul cu 13 etaje a fost proiectat de arhitectul Arghir Culina în stil Art Déco, care a și avut în proprietate jumătate din clădire. Același arhitect ne-a oferit alte clădiri iconice, ca de pildă Hotelul Capitol de pe Calea Victoriei sau Hotelul Cişmigiu. Era noul val de arhitectură din oraș, care venea de departe, de peste Ocean.

Era epoca în care în București apăreau baruri americane cu nemaivăzute „vending machines”, automate de la care cumpărai „cu jetonul” sandwich, șpriț, whisky, tot ce dorea, locuri unde se cânta jazz până târziu în noapte.

Anii ’30 sunt cei în care în lângă Micul paris se insinua spectaculos Noul New York

Să nu uităm că, în 1934, când a fost inaugurat Palatul Telefoanelor, bucureștenii au rămas cu gura căscată, cu privirea îndreptată spre verticala construcției. Nu se mai pomenise o astfel de clădire care te ducea cu gândul la zgârie-norii din New York. Șocul vizual a fost pe măsura realizării. În comparație cu Palatul care reprezenta progresul absolut, comunicația și modernismul, casele boierești de pe Calea Victoriei păreau “barăci de scânduri”. 

În acest context se ridică Hotelul Ambasador, una dintre noile clădiri ale orașului. Terenul aparținea domnului Constantin S. Mihăescu, iar pentru construirea clădirii au fost demolate cele care existau deja pe acest lot. 

A fost inaugurat în 1939, când pe Magheru existau deja Blocul Aro (comandat de Societatea Asigurarea Română) și clădirea CICLOP.

La sfârșitul anilor ’40, Hotelul Ambasador a fost naționalizat, iar în anii ’90 a ajuns prin privatizare, în proprietatea unei societăți comerciale. Iar în 2003,  jumătatea de clădire i-a aparținut chiar arhitectului Arghir Culina a fost retrocedată moștenitorilor. 14 ani a durat procesul de retrocedare. celalată jumătate a rămas în prorietatea societății Ambasador S.A. 

În primăvara lui 2024, austriecii de la Julius Meinl au bătut palma pentru cumpărarea întregii clădiri.

Poate vrei să citești și:

Cookies