Duminică, pe data de 2 iunie, a avut loc Ziua Porților Deschise la Mausoleul Gheorghieff din Cimitirul Bellu, eveniment organizat de Asociația Călător prin România, alături de Ambasada Republicii Bulgaria. 406 vizitatori au pășit în interiorul mausoleului și au aflat povestea fraților Gheorghieff, putând să admire, totodată, câteva dintre capodoperele realizate de Ion Mincu și Frederic Storck.
Am fost duminică, 2 iunie, în Cimitirul Bellu, special pentru a vizita Mausoleul Gheorghieff, acolo unde voluntari ai Asociației Călător prin România așteptau vizitatori.
Să începem cu începutul. Cine au fost frații Evlogi (1819-1897) și Hristo Gheorghieff (1824-1872)? Ei bine, din sursele românești aflăm că Evlogi Gheorghieff ar fi fost hamal, zarzavagiu și băiat de prăvălie la Brăila și București înainte să devină un bancher foarte bogat, iar sursele bulgare spun că Evlogi Gheorghieff (scris Georgiev în Bulgaria) a fost profesor în orașul în care s-a născut, Karovo, a studiat la Plovdiv, apoi a devenit negustor și bancher. Evlogi a finanțat Războiul de Independență al românilor din 1877, dar și construirea Universității din Sofia, fiind considerat, alături de fratele său, Hristo, erou național.
Pentru faptele sale remarcabile, lui Evlogi Georgiev i s-au oferit numeroase distincții de către Casa Regală a României și Casa Imperială a Rusiei: Steaua și Coroana României în grad de ofițer, Ordinul țarist Sfânta Ana și Marea Cruce a Ordinului Imperial rusesc Sf. Alexandru Nevski.
Mai multe despre viața celor doi puteți afla din următorul articol:
Pe lângă povestea impresionantă a celor doi frați, și întreaga poveste a construcției mausoleului este una demnă de luat în seamă. Mausoleul Fraților Gheoghieff este una dintre capodoperele realizate în stil neoromânesc de arhitectul Ion Mincu.
Cele 4 sculpturi care se află în colțurile mausoleului au fost realizate de Frederic Storck (1872-1942), artistul căruia Ion Mincu i-a încredințat acest proiect. Statuile îi reprezintă pe evangheliștii Ioan, Luca, Marcu și Matei, fiind realizate între 1902-1905.
Interiorul mausoleului este la fel de spectaculos ca exteriorul. Iată câteva imagini:
Prin anii ’90, capela a fost spartă de hoți, aceștia căutând aur și bijuterii. Nu au găsit, însă, nimic, dar n-au plecat cu mâna goală. Au furat atunci opt făclii, ce se aflau lângă statuile celor 4 apostoli, pentru a fi vândute la fier vechi, dar și mai multe litere din interiorul mausoleului.
În partea de jos a mausoleului se află două sculpturi ale fraților Gheorghieff, privirea lor fiind îndreptată către răsărit.
În cadrul evenimentului Ziua Porților Deschise la Mausoleul Gheorghieff au participat 406 de persoane. Și, pentru cei pasionați de istorie și nu numai, Asociația Călător prin România pregătește, pentru sfârșitul toamnei, un eveniment special, iar mai multe detalii despre acesta vor fi anunțate pe pagina de Facebook Cimitirul Bellu – Muzeu în aer liber.
În primul rând, vă mulâțumim din suflet că ați venit la Ziua Porților Deschise la Mausoleul Gheorghieff. Ați fost și sunteți mereu energia și sufletul acestor evenimente.
Numărul vizitatorilor de azi este 4️⃣0️⃣6️⃣, lucru ce demonstrează, din nou, dorința românilor de a-și cunoaște istoria, de a intra în contact cu personalități importante ale trecutului și de a le ține memoria vie.
Toți cei care participați la evenimentele acestea deveniți automat ambasadori și aveți datoria de a purta informațiile mai departe. Într-o lume în care istoria nu mai atrage oamenii pentru că este prezentată într-o manieră plictisitoare și, în acest fel, dispare în anonimat, voi aveți misiunea să duceți mesajul mai departe.