FOTO | Natură magnifică, cu egretă, la doar două stații de metrou de centrul Bucureștiului

22 iun. 2023
3383 afișări
FOTO | Natură magnifică, cu egretă, la doar două stații de metrou de centrul Bucureștiului
FOTO | Natură magnifică, cu egretă, la doar două două stații de metrou de centrul Bucureștiului | Sursa foto: Helmut Ignat/Parcul Natural Văcărești

Până să mai dăm o fugă în Delta Văcărești…

Știm, Bucureștiul are zone mari și multe prinse în betoane ca într-o menghină. este orașul european cu cea mai mică suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor. Este orașul în care, în ultimii 25 de ani, suprafaţa spaţiilor verzi s-a redus cu aproximativ 7%, după cum arată cele mai recente statistici INS, în timp ce la nivel european a crescut spectaculos, dacă e să comparăm: 38%.

Paradoxul București – Delta Văcărești, natura magnifică printre betoane

Da, Bucureștiul e sufocat de mașini, iar bucureștenii n-au o infrastructură de transport public smart, care să transforme realmente în alternativă la autoturism mersul prin oraș cu tramvai-autobuz-metrou.

Știm, Bucureștiul era înconjurat cândva de o centură verde incredibilă. Dar peste Codrii Vlăsiei au domnit prea mult drujbele, iar Ilfovul mai are acum doar 16% suprafață împădurită, deci a devenit “zonă cu deficit de vegetație forestieră”. Doar tăierile legale ar umple, în fiecare an, 5000 de camioane cu lemne.

Dar același București este orașul paradoxurilor.

Este orașul în care s-a născut un paradis din neglijența, nepăsarea și neștiința autorităților. Ir acest paradis este Delta Văcărești, minunea verde din inima Bucureștiului.

Raiul verde din centrul Capitalei

Imagini precum aceasta cu egreta, publicată de Parcul Natural Văcărești, sunt și autentice, și aproape că neverosimile:

Vă vine să credeți că fotografia a fost făcută la două stații de metrou de centrul Bucureștiului? Egretă mică (Egretta garzetta)

Parcul Natural Văcărești – sau Delta Văcărești – înseamnă peste 180 de hectare de spaţiu verde pe alocuri mlăștinos, care are 80 de hectare de luciu de apă. Un spașiu extraordinar, cu o faună pe măsură.

Parcul Văcărești
O pupăză (Upupa epops) într-ujn nuc din Delta Văcărești | Sursa foto: Parcul Natural Văcărești/Facebook
Delta Văcărești
Lebădă cu pui în Delta Văcărești | Sursa foto: Parcul Natural Văcărești/Facebook

Delta Văcărești – scurt istoric și timeline

Povestea Parcului Natural Văcărești începe la sfârșitul anilor 60, cu un plan comunist megaloman.

  • 1968

Este anul în care proprietarii de terenuri și locuințe au fost expropriați, regimul comunist demarând aici o amplă lucrare hidrotehnică. Se numea „Amenajare Lac Văcăreşti”.

Lucrările la digul din pământ betonat înspre lac și la cuveta lacului au fost finalizate în 1989. Lacul urma să fie alimentat gravitaţional din Argeş, via Lacul Mihăileşti, pe o distanță de 27 km, din aducțiune realizându-se doar 14 km.

  • 1989

Planul inițial s-a sucit, soluția tehnică inițială a fost abandonată, iar bazinul creat a fost umplut, până la urmă, prin pomparea apei din Dâmbovița. Doar că, din cauza defectelor de execuție, s-au produs infiltrații ce au inundat zonele învecinate, în mod special pe cea a serelor Popești-Leordeni. Acest lucru a a dus la suspendarea temporară a lucrărilor și, după 1989, la abandonarea definitivă a proiectului.

  • 2000

Abandonată, zona a început să se transforme, în ani, spectaculos. Natura  și-a făcut loc, specii multe și diverse de plante și animale și-au ffăcut casă aici.

  • 2016

Când a fost evident că natura, practic, a explodat pe un teren imens, a urmat un proces  de cercetare, documentare, lobby și mobilizare civilă, care a condus, în final, la declararea Parcului Natural Văcărești. Se întâmpla, în 2016, prin hotărâre de guvern.

Îți recomandăm să citești și

Cookies