N-am avut norocul să vedem Aurora Boreală la începutul anului 2025, așa cum s-a văzut în mai multe locuri din țară, dar avem norocul să vedem Munții Carpați din București, la apus. „Avem” pentru că Dan Mihai Bălănescu, un fotograf excepțional, i-a surprins în toată splendoarea și a publicat imaginea pe internet.
Munții Carpați au fost vizibili, joi, 2 ianuarie 2025, din București. Fotograful Dan Mihai Bălănescu a realizat poza la asfințit, de la etajul unei clădiri înalte din zona Piața Universității.
Bucureșteanul care face niște poze incredibile a încărcat fotografia pe contul său de Facebook, cu următoarea descriere:
București 2 Ianuarie 2025, căciulă de zăpadă pe vârfurile Bucegilor.
Un internaut l-a întrebat pe fotograf dacă și-a schimbat aparatura sau tehnica pentru că, de data aceasta, munții par foarte înalți, iar Dan a răspuns:
nu, posibil din cauza luminii de apus.
Internautului i-a fost greu să creadă că par înalți din cauza luminii:
nu știu ce să zic… nu cred ca e doar lumina… sunt uriași, practic la dublu cu ce eram noi obișnuiți din București!
Dan Mihai Bălănescu este un fotograf independent ce locuiește în București. Fotograful surprinde, de ani de zile, Munții Carpați din Capitală, atât vara, cât și iarna, iar imaginile sublime fac înconjurul internetului.
În 2020, mai mulți oameni l-au acuzat că editează pozele în Photoshop și că nu sunt reale, iar Dan a explicat că fotografiile sunt reale și folosește obiective cu focală mare:
Nu este pentru prima dată, cred că am fotografiat în fiecare an, atât vara, cât și iarna. Este și un fenomen ce se datorează obiectivului folosit. Atunci când folosești obiective cu focală mare, fenomenul se numește compresie. Planul se comprimă, pentru că fotografia este în 2D, nu în 3D, și atunci lucrurile sunt comprimate, a explicat fotograful pentru Digi24.
Rareori putem vedea Carpații din București. Iar acest fenomen este posibil datorită reflexiei luminii în anumite condiții atmosferice, în funcție de densitatea aerului. Aerul rece și cerul senin sunt importante, fiind condițiile care favorizează apariția acestui fenomen rar.