Spitalul Clinic de Copii „Dr.Victor Gomoiu” din Capitală a deschis primul spațiu de cazare pentru părinții copiilor internați la Terapie Intensivă, din cadrul unui spital de stat. Proiectul Casa Mamei le permite părinților să rămână și mai aproape de copiilor aflați în tratament în spital.
Vineri, 7 martie, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” a inaugurat Casa Mamei, primul spațiu de cazare pentru părinți într-un spital de din România. Acesta a fost amenajat și mobilat de Fundația Mereu Aproape, cu sprijinul sponsorului unic EDP Renewable. Spațiul este de 130 de metri pătrați și este împărțit în patru dormitoare, cu nouă paturi, o bucătărie complet utilată, un living, două băi cu trei dușuri, precum și o zonă pentru spălat și uscat haine. Părinții au toate condițiile pentru a putea rămâne, îm mod gratuit, o perioadă mai lungă ca să fie mai aproape de copii lor bolnavi.
Nu vreau să mă gândesc ce simte o mamă când i se spune că al ei copil trebuie să stea în spital zile, săptămâni, poate luni, ca să se facă bine. Nu te mai gândeşti, unde-o să dorm, unde să mă aşez, oare o să mă lase să stau aici lângă pat, pe linoleum, acolo aș vrea să dorm să-mi ţin copilul de mână tot timpul, a spus Alessandra Stoicescu, președintele Fundației Mereu Aproape la inaugurarea spațiului.
Designerul de interior Alexandra Nicula s-a ocupat de decorarea camerelor. Acestea sunt în nuanțe naturale, care să dea impresia unui loc primitor, care să fie un înlocuitor pentru acasă cât părinții stau alături de copii bolnavi.
Proiectul Casa Mamei este primul de acest gen amenajat într-un spital de stat din România. Construirea unui astfel de spațiu a fost inițiată de conducerea Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, care va și administra exclusiv pe viitor acest spațiu. Inițiativa este după modelele spitalelor din Occident, pe care mai mulți medici le-au vizitat de-a lungul carierei, așa cum a spus și dr. Costel Vlad, șeful Secţiei de Ortopedie Pediatrică al Spitalului Gomoiu. Potrivit medicilor, în spațiul vestic este destul de comun ca lângă centrele pediatrice să existe o clădire sau să fie amenajate mai multe camere speciale pentru părinți, astfel încât ei să poată sta alături de copil pe perioada tratamentelor.
Atunci când am călătorit prima oară ca medic rezident în Franţa, era anul 2005, într-un spital de copii, am fost frapat de faptul că exista o clădire lângă spital, Maison des parents – Casa Părinţilor. Atunci am înţeles că pacientul pediatric înseamnă de fapt o familie întreagă în jurul copilului, a spus dr. Costel Vlad, şeful Secţiei de Ortopedie Pediatrică al Spitalului Gomoiu.
În 2017, Asociația Magic a realizat proiectul MagicHOME. Acesta a însemnat primul spațiu de cazare pentru părinții copiilor bolnavi, care veneau din zone îndepărtate de spitalele mari ale Capitalei. Clădirea a fost ridicată pe Strada Caisului, nr. 23A, în Dobroiești, județul Ilfov, aproape de spitalul Fundeni.
La acel moment, s-a demarat o campanie la nivel național. Denumită ”Împreună pentru MagicHOME”, aceasta a strâns donații imense prin sms, iar oamenii au arătat o solidaritate și compasiune pentru greutățile prin care trec părinții copiilor internați.