FOTO | Insula Lacul Morii, before&after. Ciucu se declară fericit de startul șantierului. PS6: În 15 luni, va avea plajă, debarcader și fântână arteziană. Cum va arăta

12 feb. 2025
4542 afișări
FOTO | Insula Lacul Morii, before&after. Ciucu se declară fericit de startul șantierului. PS6: În 15 luni, va avea plajă, debarcader și fântână arteziană. Cum va arăta
FOTO | Insula Lacul Morii, before&after. Ciucu se declară fericit de startul șantierului. PS6: În 15 luni, va avea plajă, debarcader și fântână arteziană. Cum va arăta. Sursa foto: PS6

Insula Lacul Morii din Sectorul 6 al Capitalei a intrat, de astăzi, în reabilitare. Primăria Sectorului 6 a informat că, în 15 luni, zona va fi transformată în cel mai frumos loc de relaxare din București.

Noua insulă va avea două locuri de joacă, două zone cu puncte de salvamar, trei insule vegetale plutitoare și multe alte atracții pentru bucureșteni și turiști.

Insula Lacul Morii a intrat în reabilitare

Primăria Sectorului 6 a anunțat că Insula Lacul Morii, unde timp de doi ani a fost organizat fesivalul West Side Hallo Fest, nu mai poate fi vizitată începând de astăzi, pentru că a intrat în reabilitare.

Ciprian Ciucu a mers în această dimineață pe șantier și a spus câteva cuvinte legate de acest proiect:

(…) Este o zi oarecum istorică pentru Sectorul 6. Începem reamenajarea insulei, căreia îi vom reda gloria de altădată. Am promis de foarte mult timp acest proiect… Nici nu știți prin câte etape birocratice a trebuit să trecem, să luăm o grămadă de avize de la operatorii de utilități, de la Apele Române, să luăm în administrare insula, să organizăm un concurs internațional de soluții, la care s-au prezentat 13 companii.

Ciprian Ciucu pe șantierul de la Insula Lacul Morii
Ciprian Ciucu pe șantier, la Lacul Morii. Sursa foto: Primăria Sectorului 6

Astăzi, utilajele au intrat pe insulă și au fost sparte aleile degradate. Suprafața de 3,4 hectare va fi transformată într-un spațiu verde. Vor fi plantați peste 300 de copaci și plante pe toate palierele de înălțime.

În prezent, insula arată astfel:

Insula Lacul Morii în prezent
Insula Lacul Morii în prezent. Sursa foto: PS6

Lucrările vor fi făcute cu bani europeni

Valorea lucrărilor la Insula Lacul Morii se ridică la 58,9 milioane de lei. Aproximativ 85% din sumă ar putea fi obținută din fonduri europene nerambursabile. Marți, 11 februarie, în Consiliul Local a fost aprobată depunerea unei cereri de finanțare de 49,3 milioane de lei, prin Programul Regional București-Ilfov 2021-2027.

Din punctul meu de vedere, după ce se va termina acest proiect, Insula Lacul Morii va fi probabil una dintre principalele zone de atracție din București, cred că va depăși chiar Parcul Herestrău.

Insula este faza I a viitorului Parc Lacul Morii. Undeva prin toamnă intenționăm să începem și faza II, care se va desfășura de-a lungul digului, de la insulă până la Parcul Crângași. Depindem doar de sursele de finanțare. La final, vom avea un parc liniar cu spațiu verde, pajiști cu flori, terenuri de sport, locuri de joacă, terase, pontoane, insule plutitoare și multe alte suprize”, mai spune Ciprian Ciucu.

Cum va arăta Insula Lacul Morii și ce atracții va avea

Insula Lacul Morii, denumită și „Insula Îngerilor”, va fi principalul punct de atracție al Parcului Lacul Morii. După modernizare, aceasta va avea:

  • Plajă pe spațiu verde, debarcader și 5 pontoane pentru sporturile nautice (caiace, paddle, windsurf);
  • Alei care coboară la nivelul apei, poiană largă unde vor putea fi organizate evenimente;
  • Trei insule vegetale plutitoare, cu zone minerale, care vor servi drept refugiu și cuibărire pentru păsări, dar vor contribui și la atenuarea valurilor și la purificarea apei, vor îmbunătăți diversitatea biologică;
  • Două locuri de joacă pentru mai multe categorii de vârstă, cu materiale naturale;
  • Două noi pavilioane multifuncționale, cu zone de vestiare, pentru cei care practică sporturi;
  • Un punct sanitar, unul medical, două zone cu puncte de salvamar;
  • Fântână arteziană;
  • Bănci și băncuțe, rastele pentru biciclete sau trotinete;
  • Panouri informative și telescoape pentru observarea păsărilor;
  • Instalații cu vapori de apa pentru joacă, racorire si reîmprospătarea aerului;
  • Se va moderniza debarcaderul, unde vor putea ancora mici ambarcațiuni. Foişorul va fi și el renovat;
  • Vegetația de aici va fi una luxuriantă, cu o paletă complexă de arbori, arbuști și flori. Se vor planta 312 arbori;
  • Actuala grindă de beton perimetrală va fi desfăcută și înlocuită cu un ansamblu de alei și rampe, care va preveni eroziunea și va facilita plimbările aproape de luciul apei;
  • Tot spațiul va fi accesibil și persoanelor cu dizabilități.

Iată câteva imagini, pentru a vă face o idee cam cum va arăta insula:

Insula Lacul Morii
Insula Lacul Morii. Sursa foto: PS6
Insula Lacul Morii
Sursa foto: PS6
Insula Lacul Morii
Sursa foto: PS6
Insula Lacul Morii
Sursa foto: PS6
Insula Lacul Morii
Sursa foto: PS6
Lacul Morii
Sursa foto: PS6

Lucrările vor dura aproximativ 15 luni, potrivit spuselor celor de la Primărie.

Te-ar putea interesa și:

Cookies