În ultimii ani, zona retrocedată din Parcul IOR a fost distrusă puțin cât puțin. Comparând două fotografii, una din anul 2019 și una de luna aceasta (octombrie 2024), se poate observa că „pădurea” din Sectorul 3 aproape că a dispărut. Oamenii din zonă încearcă să salveze această porțiune din parc.
Grupul de inițiativă civică „Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure” a publicat vineri,1 noiembrie 2024 două fotografii cu zona retrocedată din parcul IOR din Sectorul 3. În imaginile greu de privit se vede cu ochiul liber cu arborii și vegetația au fost distruse de către cei care vor ca acest teren să fie folosit pentru interes propriu.
Încă de acum 2 ani, zeci de incendii au avut loc în zona retrocedată a parcului IOR din București. Cele 12 hectare au fost arse periodic, arborii, plantele și chiar și viețuitoarele fiind mistuite de flăcări.
Iată cum arăta acest parc, o adevărată pădure urbană, înainte de pandemie, în 2019:
Acum, la o distanță de 5 ani, această zonă din parc nu mai este verde și plină de arbori. Abia dacă se mai văd câțiva copaci mici, iar vegetația este galbenă și uscată:
Incendiile „spontane” nu sunt singura modalitate prin care arborii din zona retrocedată sunt doborâți. Acum câteva zile, în data de 30 noiembrie 2024, același grup de inițiativă civică a publicat pe pagina de Facebook o filmare în care poate fi observat bărbat ce taie arborii cu drujba.
Fără un aviz de la Primăria Capitalei, defrișarea copacilor din această zonă este ilegală.
Un bărbat care tăia un arbore din zona retrocedată a Parcului IOR cu drujba a fost surprins într-o filmare, iar imaginile au fost publicate pe pagina de Facebook a grupului civic „Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure”.
Fără un aviz de la Primăria Capitalei, defrișarea copacilor din această zonă este ilegală.
Grupul civic a mai acuzat și că respectivii copaci ar fi fost doborâți sub ochii polițiștilor de la Secția 12 și ai celor de la Poliția Locală a Municipiului București.
De-a lungul timpului grupurile civice au organizat mai multe evenimente prin care să atragă atenția asupra ilegalităților comise în zona retrocedată, în speranța că acestea vor fi oprite. Ultima astfel de acțiunea a fost „Dacă ei sunt mâna-n mână să-l distrugă, Noi suntem mână-n mână să-l apăram”, în cadrul căriua s-a format un lanț uman in jurul celor 12 hectare din IOR.
Aceasta acțiunea a avut loc în data de 19 octombrie, și zeci de persoane au luat parte la ea, printre care și Silviu Istrate (Faiăr), un creator de conținut cunoscut, în special în mediul online din România.
Iată declarația dată de acesta poate fi văzută la ACEST link.