Așa arăta o zi ploioasă de primăvară pe Calea Victoriei din București acum 84 de ani, când lumea se folosea de acoperișul Palatului Poștei ca să se ferească de apă cât timp așteptau autobuzul. De asemenea, în această fotografie din 1940 mai putem vedea și un camion (cel mai probabil a Poștei), dar și două mașini și un autobuz al liniei 31.
Poate nu e la fel de aglomerat ca acum, însă Calea Victoriei era cel puțin la fel de importantă în viața Bucureștiului și acum 84 de ani. Dovadă fiind și mașinile parcate de-o parte și de alta a drumului, dar și mulțimea de oameni care așteaptă autobuzul (puțin) în spatele stației. De ce? Dacă judecăm după asfaltul umed din cadru pare că fie a plouat fie încă ploua la momentul fotografierii cadrului, astfel că cel mai probabil oamenii s-au refugiat sub acoperișul Palatului Poștei cât timp așteptau autobuzul.
Palatul Poștelor, sub acoperișul căruia se aștepta autobuzul, este actualul sediu al Muzeului Național de Istorie a României, este o clădire istorică din centrul Capitalei, și a fost construit între 1894 și 1900. Este opera arhitectului Alexandru Săvulescu, care a fost trimis de autorități prin Europa pentru a studia cât mai multe palate poștale, oprindu-se în Paris, Viena, Torino, Milano, Veneția, Budapesta, Zurich și Geneva. La întoarcere, proiectul care a fost aprobat era unul puternic inspirat de palatul poștal din Geneva.
Nu în ultimul rând, pe locul Palatului Poștelor se aflau, în secolul al XVII-lea, casele marelui agă Constantin Bălăceanu, iar tot pe același teren ridicase înainte domnitorul Constantin Brâncoveanu unul dintre cele mai mari hanuri din București: Hanul Constantin Vodă.