Spațiile verzi se pot dezvolta singure, dacă sunt lăsate în pace. Acest lucru a fost dovedit când un bucureștean a cerut administrației locale să nu se atingă de o fâșie de verdeață din Bucureștii Noi, Sectorul 1. Acolo, a ieșit iarba verde și păpădiile galbene. Fâșia de verdeață era în mijlocul civilizației urbane fără prea multe intervenții ale oamenilor.
Dar bucuria nu a durat mult. Bucureșteanul care făcuse postarea sa pe Facebook, privind păpădiile cruțate de Primăria Sectorului 1, ne-a scris un mesaj. Acesta ne-a informat că o echipă de la administrația locală a venit și a tăiat zona respectivă.
În dimineața asta, au venit cu motocoasele, mașinile de tuns și au ras iarba și florile, a transmis bucureșteanul.
„Ne-a trimis de la Primărie”, mi-a spus supervizorul, un domn cu glugă. Dar eu am dubii, pentru că cu câteva zile în urmă, „de la Primărie” mi s-a spus că s-a transmis în teren să lase florile în pace. Și pentru că nu era nimeni de la Primărie în preajmă, doar domnul de la firma care ia bani publici pentru a face ceva, trebuie tăiată chitanța pentru ceva, povestește bucureșteanul.
Buucreșteanul respectiv a cerut administrației locale să nu intervină pe o bucată de verdeață din Sectorul 1, ceea ce au făcut, după cum povestește el într-o postare pe Facebook. Acest spațiu verde se află în mijlocul Bulevardului Bucureștii Noi, unde păpădiile au dat ieșit la suprafață, aducând un aer de câmpie în mijlocul orașului.
Am rugat noua instituție ce se ocupă de spații verzi în S1 să cruțe florile și iarba de pe fâșia verde din mijlocul bulevardului Bucureștii Noi și a făcut-o. Din când în când aveam acolo festivalul motorinei, cu trimere, mașini de tuns, suflante, scrie bucureșteanul.
Acesta a mai adăugat în postarea inițială că deseori sunt întâlniri între oameni și organizațiile de mediu pentru a discuta cum pot fi protejate astfel de spații printre bulevardele de beton din Capitală. Bucureștenii au idei și vor să pună presiune pe administrația locală tocmai pentru a nu interveni artificial asupra fâșiilor de verdeață.
Totuși, sunt și anumite reticențe în fața dezvoltării libere a naturii pe străzile din București. Unii cred că aceasta ar trebui controlată pentru a nu le îngreuna lor traiul. Și deseori tocmai cerințele lor ca verdeața să fie radicată și înlocuită cu un gazon artificial sunt ascultate.
Te-ar mai putea interesa: