FOTO | Hotelul Dunărea, pe vremea când era simbol al găzduirii oaspeților abia ajunși cu trenul la București și acum, când așteaptă plin de răni să fie readus la viață

20 mai 2024
8143 afișări
FOTO | Hotelul Dunărea, pe vremea când era simbol al găzduirii oaspeților abia ajunși cu trenul la București și acum, când așteaptă plin de răni să fie readus la viață
FOTO | Hotelul Dunărea, pe vremea când era simbol al găzduirii oaspeților abia ajunși cu trenul la București și acum, când așteaptă plin de răni să fie readus la viață. Sursa foto: Șerban Lăcrițeanu, Bucureștiul Meu Drag

Hotelul Dunărea din zona Gării de Nord București a fost construit în perioada 1935-1940 și a fost un simbol pentru turiștii care ajungeau în oraș cu trenul. Din nefericire, a fost grav afectat de cutremurul din 1977.

În prezent, hotelul arată ca un studio de filme horror, fiind încadrat în clasa de risc seismic I. Se lucrează la proiectul pentru reabilitarea clădirii și transformarea sa în Centru Cultural. Totodată, întreaga zonă a Gării de Nord va fi refăcută, anunță administrația locală.

Hotelul Dunărea din București, pe vremea când era simbol pentru turiști și bucureșteni

Hotelul Dunărea se află pe Calea Griviței 138B, București. A fost construit în perioada interbelică, între anii 1935-1940.

Hotelul a fost unul impunător, ținând cont de acele vremuri. Când a fost inaugurat, avea 70 de camere împărțite pe 7 etaje, suprafața totală fiind de 2.758 de mp. Terenul avea o suprafață totală de 493 mp.

Vreme de mai bine de 35 de ani, aici, turiștii au avut cea mai bună opțiune de cazare, la doi pași de Gara de Nord.

La un moment dat, după cel de-al doilea Război Mondial și preluarea puterii de către comuniști, la parterul hotelului a fost amenajat magazinul Sora, cunoscut pentru hainele de bună calitate, potrivit patrupereti.ro.

La cutremurul din 4 martie 1977, hotelul a fost grav afectat și nu a fost pe lista celor ce urmau să fie reabilitate. Mai apoi, după 1989, clădirea a fost lăsată în paragină.

Hotelul a fost retrocedat. Cel mai recent proprietar este Avi Zamir, un om de afaceri israelian care locuiește în Hong Kong. După criza economică din 2008, acesta a încercat să vândă imobilul pentru 2.7 milioane de euro, însă niciun cumpărător nu a fost interesat.

În 2016, proprietarul a decis să investească aproximativ 3 milioane de euro și să transforme hotelul într-un bloc cu 40 de apartamente, urmând să poarte numele de Dunărea Boutique. Lucrările nu au început vreodată pentru că autoritățile nu au emis autorizația. Motivul: este clădire monument istoric și are nevoie de un acord specific din partea Ministerului Culturii.

Foto: 1976, Șerban Lăcrițeanu/Bucureștiul meu drag
Foto: anul 1976, Șerban Lăcrițeanu/Bucureștiul meu drag

Întreaga poveste poate fi găsită AICI.

O să devină Centru Cultural

Revenim în prezent, anul 2024. În momentul în care ajungem în zona Gării de Nord și ridicăm ochii, vedem o clădire care stă să cadă și ne dăm seama că este Hotelul Dunărea, simbolul apus. La ultimul etaj al hotelului a crescut și vegetație.

Hotelul Dunărea, luna Mai 2024. Sursa foto: B365.ro
Hotelul Dunărea, luna Mai 2024. Sursa foto: B365.ro

Primăria Sectorului 1 promite că acesta urmează să devină Centru Cultural, iar întreaga zonă urmează să fie refăcută, potrivit unui proiect realizat de un consorțiu de specialiști.

O întreagă echipă de specialiști lucrează în acest moment la acest proiect, vrem să refacem întreaga zonă, deoarece este poarta principală de intrare în Capitală pentru turiștii care vin cu trenul. În urmă cu câteva luni, un colectiv de arhitecți a finalizat “Studiul de identificare a soluțiilor de regenare urbană în zona Gării de Nord, intersecția Calea Griviței- Bulevardul Gheorghe Duca, a anunțat Clotilde Armand la data de 14 mai 2024.

Clotilde Armand a transmis și concluziile arhitecților care au realizat Studiul. Aceștia au făcut mai multe propuneri pentru regenerarea întregii zone a Gării de Nord, nu doar a fostului Hotel Dunărea:

  • Reconfigurarea Pieței Gării de Nord;
  • Eliberarea trotuarelor și a spațiului public printr-un proiect privind realizarea unei mari parcări subterane;
  • Reconfigurarea circulației pietonale și punerea în valoare a parcurilor din zona Pieței Gării de Nord (din fața Ministerului Transporturilor, din aproprierea Policlinicii CFR și de pe strada Luncani);
  • Eliminarea tuturor mesh-urilor publicitare de pe fațadele clădirilor, a firmelor luminoase în culori stridente sau care nu sunt în specificul zonei;
  • Asigurarea mai multor locuri de stat, înlocuirea chioșcurilor de flori și de ziare, piste de biciclete, stații taxi electrice etc.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies