FOTO | Galeriile Lafayette de pe Calea Victoriei, practic primul mall din București, în imagini-document din ultimii ani de existență

06 feb. 2024
15869 Afișari
FOTO | Galeriile Lafayette de pe Calea Victoriei, practic primul mall din București, în imagini-document din ultimii ani de existență
FOTO | Galeriile Lafayette de pe Calea Victoriei, practic primul mall din București, în imagini-document din ultimii ani de existență | Imagine colorizată cu AI; sursa foto: Agerpres

Înainte de magazinul ”Victoria” au fost Galeriile Lafayette. Acolo, pe Calea Victoriei, la intersecția cu Strada Lipscani, lângă Poliţia Capitalei.

În Micul Paris fusese adusă, direct din Marele Paris, definiția luxului, adevărata artă “bien vivre”.

„Mall-ul interbelic” din București

Clădirea a fost construită, în anul 1928, după planurile arhitectului Herman Clejan, care şi-a făcut studiile la Politehnica din München și care, ca abordare și filosofie, era ceea ce se cheamă un “funcționalist”.

“Galeriile Lafayette” reprezentau nu numai primul magazin universal  din București, ci din toată țara. Practic, primul mall. Era modern, luxos, avea lift  și coloane la interior, iar de pășit, pășeai pe marmură.

‘Cel mai mare ‘magazin universal” din Bucureștiul interbelic ocupa clădirea, mult mărită, a vechii firme ”Socec”, care a rămâs cu un raion de cărți și papetărie în interiorul „Lafayette”

După război, nu cu mult înainte de naționalizare, vremurile complicate s-au resimțit, evident, și aici, căci mărfurile au fost raționalizate și cozile mari deveniseră obișnuință.

Imaginile, păstrate în arhiva istorică a Agerpres, sunt din anul 1947. Vedeți imaginile în două variante: cea alb-negru, originală, și cea colorizată cu ajutorul AI, într-o încercare de a obține poate un pic mai multă informație vizuală, poate un. detaliu în plus despre atmosfera din Galeriile Lafayette de pe Victoriei.

Galeriile Lafayette de pe Calea Victoriei, 1947 | Sursa foto: Arhiva istorică Agerpres
Galeriile Lafayette de pe Calea Victoriei, 1947 | Sursa foto: Arhiva istorică Agerpres

Galeriile Lafayette
Sursa foto: Arhiva istorică Agerpres
Galeriile Lafayette
Imagine colorizată cu ajutorul AI | Sursa foto: Agerpres
Galeriile Lafayette
Raion din Galeriile Lafayette, 1947 | Sursa foto: arhiva istorică Agerpres

Cum s-au transformat Galeriile Lafayette în Magazinul Universal Victoria

Cu Galeriile Lafayette s-a întâmplat, în. final, aceeași nenorocire care s-a petrecut cu toate afacerile din București: naționalizarea comunistă. Le-a venit rândul în 1948, când au fost transformate în magazinul ‘Victoria” (mai ține minte cineva sloganul  ”Magazinul Victoria, 50 de magazine într-unul singur”?)

În final, o imagine care ne ajută să prindem mai bine aerul Bucureștiului de odinioară. E de pe Calea Victoriei, din septembrie 1944.. Faimosul magazin universal „venit de la Paris” e la locul său. Alături, Hotelul ”Lafayette” (cunoscut şi sub numele de ”Hotel de France”), care mai târziu, afectat fiind de cutremurele din 1940 şi 1977, avea să fie demolat. 

Galeriile Lafayette, astăzi Magazinul Victoria din Bucuresti. 18.09.1944
Calea Victoriei
Imagine colorizată cu ajutorul AI | Sursa foto: Arhiva istorică Agerpres

S-ar putea să își placă să citești și:

Cookies