Înainte de magazinul ”Victoria” au fost Galeriile Lafayette. Acolo, pe Calea Victoriei, la intersecția cu Strada Lipscani, lângă Poliţia Capitalei.
În Micul Paris fusese adusă, direct din Marele Paris, definiția luxului, adevărata artă “bien vivre”.
Clădirea a fost construită, în anul 1928, după planurile arhitectului Herman Clejan, care şi-a făcut studiile la Politehnica din München și care, ca abordare și filosofie, era ceea ce se cheamă un “funcționalist”.
“Galeriile Lafayette” reprezentau nu numai primul magazin universal din București, ci din toată țara. Practic, primul mall. Era modern, luxos, avea lift și coloane la interior, iar de pășit, pășeai pe marmură.
‘Cel mai mare ‘magazin universal” din Bucureștiul interbelic ocupa clădirea, mult mărită, a vechii firme ”Socec”, care a rămâs cu un raion de cărți și papetărie în interiorul „Lafayette”
După război, nu cu mult înainte de naționalizare, vremurile complicate s-au resimțit, evident, și aici, căci mărfurile au fost raționalizate și cozile mari deveniseră obișnuință.
Imaginile, păstrate în arhiva istorică a Agerpres, sunt din anul 1947. Vedeți imaginile în două variante: cea alb-negru, originală, și cea colorizată cu ajutorul AI, într-o încercare de a obține poate un pic mai multă informație vizuală, poate un. detaliu în plus despre atmosfera din Galeriile Lafayette de pe Victoriei.
Cu Galeriile Lafayette s-a întâmplat, în. final, aceeași nenorocire care s-a petrecut cu toate afacerile din București: naționalizarea comunistă. Le-a venit rândul în 1948, când au fost transformate în magazinul ‘Victoria” (mai ține minte cineva sloganul ”Magazinul Victoria, 50 de magazine într-unul singur”?)
În final, o imagine care ne ajută să prindem mai bine aerul Bucureștiului de odinioară. E de pe Calea Victoriei, din septembrie 1944.. Faimosul magazin universal „venit de la Paris” e la locul său. Alături, Hotelul ”Lafayette” (cunoscut şi sub numele de ”Hotel de France”), care mai târziu, afectat fiind de cutremurele din 1940 şi 1977, avea să fie demolat.